Bűnmegelőzési kampány

2023.12.06. 13:32

Vas vármegye polgárőrei is ügyelnek rá, hogy biztonságban teljen az ünnepi időszak

A Vas Vármegyei Polgári Szövetség munkatársai is aktívan részt vesznek a rendőség adventi időszakra hirdetett bűnmegelőzési kampányában. Fokozott létszámmal lesznek jelen az adventi vásárokon, kitelepüléseken, ünnepi eseményeken és az online karácsonyi ajándékvásárlás veszélyeit is igyekeznek minél több emberhez eljuttatni – tudtuk meg Péntek Róberttől, a Vas Vármegyei Polgárőr Szövetség sajtóreferensétől.

Csabai Bernadett

Méhesné Kerekes Ildikó, Méhes Attila, Horváth József

Fotó: © Cseh Gábor

Az adventi időszak beköszöntével a Vas Vármegyei Polgári Szövetség ismét aktívan részt vesz a rendőrség által szervezett bűnmegelőzési akciókban. A szervezet kiemelt figyelmet fordít az ünnepi vásárokra és a közterületeken való jelenlétre, hogy a helyiek biztonságban érezhessék magukat.

- Ilyenkor figyeljük a zsebtolvajokat, az otthagyott értéktárgyakat, figyelmeztetjük a vásárban vagy az üzletben tevékenykedőket, hogy figyeljenek oda az értékekre és ne hagyják ott sehol azokat. Hamarosan megérkezik Szombathelyre a finn Mikulás, Joulupukki, erre az eseményre nagyon készülünk. - osztotta meg velünk a sajtóreferens. Hozzátette, körülbelül 15 egyesület polgárőreit vonják össze az ilyen nagyobb kaliberű, sok embert megmozgató eseményre, hogy a helyszín minél több területén jelen tudjanak lenni.

Azt is elmondta, korábbi évek tapasztalatai alapján Szombathely egy nyugodt városnak tekinthető, főként kisebb zsebtolvajlásokkal találkoztak az előző ünnepi időszakokban, így a polgárőrök főként az értékekre való odafigyeléssel segítik a helyi közösséget. Kérdésünkre, hogy hogyan tudnak intézkedni ha jogsértést tapasztalnak közterületen Péntek László elmondta, a polgárőrök visszatartási jogkörrel rendelkeznek, azaz jogosultak szabálysértés vagy bűncselekmény esetén a tetten ért személyeket megfékezni és amennyiben az elkövető elhagyná a helyszínt, visszatarthatják őt a rendőrök kiérkezéséig. Eljárási jogkörrel csak utóbbiak rendelkeznek, minden polgárőrnek kötelessége azonnal értesíteni a hatóságokat jogsértés esetén.

Az idei évben külön hangsúlyt fektet a Vas Vármegyei Polgári Szövetség is a kiberbiztonság témakörére. A karácsonyi ajándékokat sokan már online szerzik be, ezért nagyon fontos az nternetes vásárlás veszélyeire és az online csalókra felhívni a vasiak figyelmét. A polgárőrség aktív szerepet vállal a tájékoztatásban, igyekszik minél szélesebb körben elérni az embereket a kiberbiztonsági tudatosság növelése érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában