Ezt jó, ha tudod

2024.01.04. 14:07

A palackot összenyomni tilos! - Januártól új szabályozás szerint működik a visszaváltás az országban

2024. január 1-től elindult az új italcsomagolás-visszaváltási rendszer Magyarországon, amelynek lényege, hogy minden üveg-, fém- és műanyagpalackos, „egyutas” italtermék vásárlásakor palackonként egységesen 50 forint visszaváltási díjat fizet a vásárló, amit visszakap, miután visszaváltotta azt.

Gáspár Eszter

A palacknak sértetlen állapotban kell az automatába kerülnie

Fotó: Unger Tamás

A cél a műanyag-, az üvegpalackok és a fém italos dobozok 90%-os újrahasznosítása három éven belül. A visszaváltás a négyszáz négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzletekben lesz kötelező, minden más italtértékesítő árusítóhelyen már nem, de önként bármilyen üzlet csatlakozhat a rendszerhez. Ezekben az üzletekben a vis - szaváltást egy automata berendezés végzi, mely megfelelő módon ellenőrzi, hogy a bedobott palack visszaváltható-e, megfelelő-e a címkézése, nem sérült-e a palack. 

A vásárló az üzletbe vis - szavitt üres italcsomagolást a visszaváltó automatába dobhatja bele. Ezek az automaták az italcsomagolás ellenőrzését követően azonnal adnak a vásárlónak egy levásárolható vásárlási utalványt, amelynek értéke a visszaváltási díjjal azonos, tehát ötven forint csomagolásonként. 

Később lehetőség lesz arra is, hogy egy applikáció segítségével egy felhasználói fiókban megadott bankszámlaszámra utalják az ötven forint visszaváltási díjat. A vásárlóknak ügyelniük kell arra, hogy visszaváltási díjat csak olyan ital megvásárlásakor kötelesek fizetni, amelynek a csomagolásán feltüntette a gyártó a visszaváltás lehetőségét, ennek módja, megjelenése egységes lesz minden palackon. 

A vásárló csak ezeket a palackokat viheti vissza az üzletbe visszaváltási díjért cserébe. Ügyelnie kell a vásárlónak arra is, hogy az automatába csak ép, sértetlen palackot szabad bedobnia (a műanyag- vagy fémpalackokat, dobozokat nem szabad összenyomni). Vigyázni kell arra is, hogy ha a vásárló olyan italt vásárol, amelyen nincs feltüntetve a visszaváltás lehetősége és a visszaváltási díj mértéke, nem kell az ötven forint visszaváltási díjat megfizetnie. 

Ekkor viszont nem tudja a palackot visszavinni. Célszerű a vásárlónak minden olyan italcsomagolást, palackot, melyet az üzletekben nem vesznek vissza, az otthona közelében található szelektív hulladékgyűjtőben elhelyezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában