Rang és kitüntetés

2024.01.21. 20:03

Boldog születésnapot, Celldömölk! - A vármegye is ünnepelt a várossá avatás 45. évfordulóján

Boldog születésnapot, Celldömölk! – ez volt a végszó is a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár nagyszínpadán szombaton megrendezett ünnepségen. 1979. január 6-án kapott városi rangot a nagyközség Celldömölk, amely voltaképpen száz éve jött létre Kiscell, Nemesdömölk és Pórdömölk egyesülésével; aztán csatlakozott Alsóság és Izsákfa is.

Vaol.hu

Középen Káldos Gyula, a város új díszpolgára, mellette Fehér László és Ágh Péter

Fotó: © Cseh Gábor

Az együttműködés, a kapcsolódás, az összefogás, a közösség működése és működtetése, a személyesség egyébként is kulcsgondolata volt a születésnapi ünnepségnek. Fehér László polgármester köszöntőjében kiemelte: huszonkét éve tartó polgármestersége alatt – 2004, 2009, 2014 és 2019 után – ötödször örülhet együtt a várossal, a tágabb közösséggel a jubileumnak. Az elmúlt 45 év – és a várossá váláshoz vezető út – fontos állomásait, az eredményeket és a terveket sorolva hangsúlyozta: köszönetet mond mindenkinek, munkájukkal előrevitték, előreviszik Celldömölköt. 

Ágh Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében ugyancsak az együttműködés révén elért eredményeket, a fejődés további lehetőségeit húzta alá. Vámos Zoltán, a vármegye főispánja úgy fogalmazott, hogy Celldömölk prosperáló, sikeres város – és a sikerek titkát firtatva a választ ő maga Celldömölk címerében találta meg: Mária, oroszlán, szőlő, avagy hit, bátorság, munka. A színpadról köszöntötték a 45 éves Celldömölköt – személyes hangú gratulációkkal – a vasi városok vezetői: dr. Nemény András polgármester (Szombathely), Huszár Gábor polgármester (Szentgotthárd), Tóth Balázs polgármester (Vasvár), Kovács Péter polgármester (Vép), Máhr Tivadar alpolgármester (Sárvár), Kiss András Attila polgármester (Jánosháza), Szabó József polgármester (Répcelak), Baranyai Róbert alpolgármester (Bük). 

Gratuláltak a Celldömölki Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó települések polgármesterei, színre léptek a testvértelepülések: Pagnacco (Olaszország), Podebrady (Csehország) képviselői, Neudauból (Ausztria) levél érkezett. A cseh testvérvárosi küldöttség vezetője, Miroslav Holas azt a kívánságát is kifejezte, hogy szeretne találkozni, kezet fogni Klampár Tiborral. Nem gondolta, hogy kívánsága ilyen gyorsan teljesül. Celldömölk polgármestere ott nyomban a színpadra szólította a nézőtérről a kétszeres világbajnok asztaliteniszező-legendát: a találkozás nyomban megtörtént. A színpadra szólították az egykori településvezetőket, és mert közülük többen már nincsenek köztünk, az egykori vezetők hozzátartozóit is; ugyancsak részt vett az ünnepségen dr. Petykó Csilla, Kiss Péter egykori kancelláriaminiszter özvegye. A jubileumon városi kitüntetéseket adtak át a Celldömölkért elkötelezettséggel végzett több évtizedes szakmai és közéleti tevékenység elismeréseként. 

Celldömölk Város Önkormányzata díszpolgári címet adományozott Káldos Gyula nyugalmazott könyvtárigazgatónak. Pro Urbe Celldömölk kitüntetéssel ismerte el Ambrus Lászlót, a Cellcomp Kft. ügyvezetőjét, Baranyai Attilát, a Cell-Coop Kft. ügyvezetőjét és Dummel Ottót, az önkormányzati hivatal műszaki irodájának vezetőjét. Celldömölk Jubileumi Érdemérem kitüntetésben részesült Csizmaziáné Hubert Mária, a Népjóléti Szolgálat nyugalmazott igazgatója, Esztergályos Jenő, az Apáczai Kiadó nyugalmazott igazgatója, Németh Tibor, a Kresznerics Ferenc Könyvtár vezetője, Ölbei Lívia, a Vas Népe újságírója, Pálné Horváth Mária, a KMKK igazgatója, Rozmán László, a Sárvári Tankerületi Központ igazgatója, Vinter József, a Berzsenyi Dániel Gimnázium nyugalmazott igazgatója.

 A műsorban fellépett Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója – előadásában versek hangzottak el: Berzsenyitől, Harangozó Miklóstól –, Radányi Gréta, a Zeneakadémia magánének szakos hallgatója, a Pál András vezetésével működő Kemenesalja Néptánccsoport és Gyulai-Zékány István, Hajdu Péter István, Sipos László Márk, a WSSZ fiatal színészei. A Grund-dal volt a jubileumi finálé: „Miért élnél, ha nem egy álomért?” Ahogyan Berzsenyi híres versében visszanéz, az ünnepre hazatérő Sipos László Márk búcsúzás közben a színpadról még visszamosolygott: „Boldog születésnapot, Celldömölk!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában