Kiemelkedő jelentőségű beruházást zártak le

2024.01.25. 14:34

Európa egyik legmodernebb áthidaló- és gerendagyárát adta át Kőszegen a Wienerberger - fotók

A régió egyik legjelentősebb ipari beruházását adta át csütörtökön a Wienerberger. A mintegy 3,6 milliárd forintból megvalósult teljes megújítás fontos mérföldkő a vállalat és a régió ipari fejlődése szempontjából.

Tóth Katalin

Fotó: © Cseh Gábor

A létesítmény 3,6 milliárd forintból újult meg. A teljes automatizálásnak köszönhetően még hatékonyabban és precízebben gyártanak benne áthidalókat és födémgerendákat, hangzott el az avatón.

A több mint 200 éves vállalat eseményén Tarsoly József, a Wienerberger zRt. Igazgatóságának elnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta, hosszú távra elkötelezettek a magyarországi minőségi építőanyag-gyártásban. Harminchárom éve vannak jelen Magyarországon: kilenc különböző helyszínen, 11 gyárban készítenek építőanyagokat – téglát, áthidalókat, gerendát, tetőcserepeket, térkövet, csöveket, csővezetékeket. Kőszegen az elsők között, 1991-ben épült gyáregységük. Jó gyártást építettek fel és jó együttműködést a várossal – emelte ki, majd történetükről beszélt és adatokat említett: azt például, hogy 1 millió folyóméterrel indult a termelés, az utolsó évekre 4 millióra nőtt ez a szám. Mint mondta, 33 év után elavult a technika, elkoptak a gépek, amelyeket tavaly nyáron állítottak le. A cégen belül a kőszegi gyár megújítása mellett tették le a voksukat. A mintegy 8 ezer négyzetméterenmegépült új, döntően exportra gyártó üzem kapacitása évi 5 millió folyóméter, ami hosszabb, mint a Budapest és az Északi-sark közötti távolság. Nyolc országba szállítanak majd innen termékeket.

– A kőszegi Wienerberger gyár teljes körű modernizálása tökéletes példa arra, hogyan lehet a hagyomány és az innováció harmonikus egyensúlyát megteremteni. Ez a fejlesztés egy olyan stratégiai lépés, amely hosszú távú és fenntartható jövőképet biztosít vállalatunk és a régió ipari fejlődése szempontjából egyaránt. Így nemcsak a magyar piacot látjuk el leginnovatívabb termékeinkkel, hanem a gyár képes jelentősen hozzájárulni az exporthoz is, ezzel növelve nem csak a saját, de az ország gazdasági teljesítményét is – mondta.

Heimo Scheuch, az osztrák Wienerberger AG elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott:

– Magyarország fontos piac a Wienerberger számára, hiszen az innen származó termékeket több országban is forgalmazzuk. Az innovatív és környezetbarát megoldásaink iránt Európa-szerte egyre növekvő kereslet megerősít bennünket abban, hogy jó úton járunk ügyfeleink igényeinek kielégítéséhez. Meggyőződésünk, hogy ezzel a beruházással még magasabb sebességre kapcsolhatunk, és a kőszegi áthidalók Franciaországtól Bulgáriáig jó hírét viszik a magyar ipari teljesítménynek.

Beszédében Básthy Béla, Kőszeg polgármestere megköszönte a vállalat képviselőinek, hogy a százéves kőszegi téglagyártás eredményeire és hagyományára építve egy új fejezet megnyitása mellett döntöttek. Megerősítették kőszegi jelenlétüket, egyúttal Kőszeg jelenlétét Európában. Távollétében Ágh Péter államtitkár országgyűlési képviselő üdvözletét tolmácsolta a jelenlévőknek és köszöntötte a jelen lévő dr. Hende Csabát, az Országgyűlés alelnökét, Szombathely országgyűlési képviselőjét, aki „Kőszeg városának is elkötelezett támogatója.” 

Básthy Béla piros betűs ünnepnek nevezte a gyáravató napját. – A vállalat jóvoltából a téglagyártás kőszegi hagyományát nem a múlt részeként mutatjuk be, hanem piacvezető termékekkel, magabiztosan készülünk a következő évtizedek feladataira – fogalmazott.

A gyártás ünnepélyes elindítása, majd Kirner Antal Zoltán kőszegi plébános áldása után a vendégek bejárhatták a létesítményt.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában