Születésnap

2024.01.30. 18:39

Fizikus és nyelvész - Két taggal bővült a Kresznerics-díjasok társasága

A város születésnapi ünnepsége okán a szokásosnál később adták át a kultúranapi Kresznerics-díjakat a KMKK Móritz Galériájában. Ez volt a tizenhatodik alkalom.

Vaol.hu

Elöl balról a második Németh T. Enikő, jobbra Pécz Béla az ünnepségen

A magyar kultúra napjához kapcsolódva adják át a celldömölki önkormányzat által alapított Kresznerics Ferenc-díjat, évente két – Celldömölkhöz, Kemenesaljához kötődő – személynek. A tizenhatodik alkalommal két tudós – egy nyelvész és egy fizikus – vehette át az elismerést a művelődési központban.

 Fehér László polgármester köszöntőjében kiemelte: – Celldömölk értékei között fontosak számunkra a kultúrához kapcsolódó épületeink, intézményeink, művészeti csoportjaink, rendezvényeink, de a legfontosabbak azok a személyek, akik a kulturális életet szervezik, akik segítségével kultúrtörténetünk megismerhetővé válik. Sokan vannak, akik itthon tesznek a városunkért – és sokan vannak, akik nem itt élnek, de Celldömölkről származnak, és hivatásukkal, munkájukkal gazdagítják a kulturális-szellemi életet. Az ő munkájuk elismerésére – és az alsósági tudós pap emlékezetének fönntartására – alapította a celldömölki önkormányzat a Kresznerics Ferenc-díjat. Az idén Németh T. Enikő nyelvészt és dr. Pécz Béla fizikust tüntette ki a város a magyar kultúra napja alkalmából; velük harminckettőre nőtt a Kresznerics-díjasok száma. Mindketten Celldömölkön születtek, ide jártak gimnáziumba – és egy évvel ezelőtt tartották akadémiai székfoglalójukat. 

Németh T. Enikő 1992-ben lett a nyelvtudomány kandidátusa, 2017 óta az Magyar Tudományos Akadémia doktora. A Szegedi Tudományegyetem Általános Nyelvészeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, szakterülete a magyar nyelv pragmatikája és az elméleti nyelvészet. Pécz Béla 1993-ban lett a műszaki tudomány kandidátusa, 2004-ben az MTA doktora, 2016 óta az Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének igazgatója. Szűkebb szakterülete a transzmissziós elektronmikroszkópia és a félvezetők tudománya. A friss Kresznerics-díjasokat köszöntötte az átadón Sebestyén Zoltán, Kemenesmagasi polgármestere és Lábos András, Nagysimonyi polgármestere is – ők a gyökereket jelentő települések üdvözletét hozták el Celldömölkre. 

A polgármester Pálné Horváth Mária igazgatóval és Németh Tibor könyvtárvezetővel együtt köszöntötte – és a Kresznerics-szótár hasonmáskiadásának példányával ajándékozta meg – a város friss díszolgárát, Káldos Gyulát, a Kresznerics-könyvtár nyugalmazott igazgatóját. Benkő Péter színművész és Kiss Tivadar operaénekes verses-zenés kultúranapi műsorával kapott meghívást az alkalomra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában