Névadó védőszentjük tiszteletére

2024.01.19. 14:00

Hittanverseny: védőszentjüket ünnepelték - Hét csapat mérte össze tudását az Árpád-házi Szent Margit-iskolában - fotók

A katolikus egyház január 18-án ünnepli Árpád-házi Szent Margit napját. Névadó védőszentjük tiszteletére az Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban tegnap színdarabot adtak elő és hittanversenyt rendeztek.

Tóth Katalin

Forrás: Cseh Gábor

Dr. Székely János megyés püspök tartott szentmisét reggel a Jézus Szíve-templomban az intézmény diákjai és tanárai számára. IV. Béla király lányáról, a domonkosrendi apácáról elmondta, a neve azt jelenti: drága gyöngy. Ennek megfelelően ragyogó, sugárzó volt az élete, ami nyolcszáz év után is érezhető, jegyezte meg. Majd az áldozatról beszélt – Szent Margit ugyanis áldozattá lett, odaadta az életét másokért, közbenjárt a nemzetért úgy mint Jézus, aki áldozat lett értünk. – Akkor tudtok áldozatot hozni, ha a szívetekben, az életetekben van valami, ami nálatok is fontosabb. Ha nem csak önmagatokért éltek, hanem nagylelkűek és önzetlenek tudtok lenni. Ha vannak bennetek olyan értékek, amelyek igazak, hitelesek – hangsúlyozta.

A folytatásban a díszteremben a névadóról szóló színdarabbal hagyományosan a hatodik évfolyamos diákok készültek: a Jézus Krisztus iránti teljes odaadásáról és vezeklő szelleméről híres szent életének egy részletét dolgozta fel az előadás. A színdarabot vetélkedő követte, amelyre az egyházmegye katolikus iskolái négyfős csapatokkal készültek – a feladatok felmérték a hittantudásukat. A verseny ezúttal Aquinói Szent Tamás skolasztikus filozófus, egyháztanító, domonkos rendi szerzetes életét, tanításait, korát járta körül. A résztvevőknek totót kellett róla kitölteniük (Melyik egyházfőt nem ismerhette személyesen? Kikről írt értekezést a domonkos mis ­ szionáriusok számára? Mi volt az általa szervezett studium generale? stb.), puzzle-t raktak ki kérdésekre válaszolva, kaptak hibakeresés és „számtalan számos” feladatot is. 

A megnyitón Székely János felelevenítette: Aquinói Szent Tamást ifjúkorában sokan gúnyolták testalkata és kevés beszéde miatt – sokszor inkább hallgatott, figyelt – azt mondták rá: néma ökör. Pedig – mint mondta – döbbenetesen okos és egyben szent ember volt, aki Isten titkait, a Bibliát, a világot olyan mélységben értette, mint nagyon kevesen. A mai napig tanítjuk, tanuljuk a bölcsességét nagyon sok témában, fogalmazott. Aquinói Szent Tamás a diákoknak is tanít: ha szeretnék megérteni a világot, akkor hallgassanak, figyeljenek és ne felszínesen gondolkodjanak. Ismerjék meg a gyönyörű isteni törvényt, az igazi mély valóságot, ami nem ellenük van, hanem értük. Ennek mentén bontakoztassák ki életüket, tanácsolta Székely János. A versenyen a házigazda iskola csapatán kívül képviseltette magát a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Zalaegerszegről, a Szent Imre Általános Iskola Jánosházáról; a sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola; a celldömölki Szent Benedek Katolikus Általános Iskola, a Boldog Brenner János Általános Iskola és Gimnázium Szombathelyről és a rend fenntartásában lévő „testvériskola”, a Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolája Hódmezővásárhelyről. 

Az első díjat idén a zalaegerszegi Mindszenty-iskola diákjai vihették haza. A szombathelyi Boldog Brenner János-iskola csapata második helyezést ért el. A kőszegi Árpád-házi iskolások végeztek a harmadik helyen. Az idén is gazdag programmal készült a tanulóknak a házigazda, az Árpád-házi Szent Margit-iskola: a gimnazisták előadást hallgathattak meg Szent Tamás és az eucharisztia címmel – ezt azután kis csoportokban dolgozták fel. Következő állomásként a középkori egyetemekről és Szent Tamás életéről tanultak. A felső tagozatosok a saját osztályaikban Szent Margit életével kapcsolatban oldottak meg játékos feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában