Összegzés

2024.01.21. 14:00

Jó évet zárt Csepreg - Horváth Zoltán polgármester értékelte a 2023-at

Milliárdos nagyságrendű beruházások készültek el tavaly Csepregen. A munka nem áll meg, feladat van bőven – mondta Horváth Zoltán polgármester.

Horváth László

Meglepően jó évet zárt Csepreg 2023-ban – kezdte az elmúlt év összegzését Horváth Zoltán polgármester. – A nehézségek ellenére is számos fejlesztést tudtunk – önerőből, illetve pályázati forrásokból - megvalósítani. További jó hír, hogy növekedtek az adóbevételink. Ezzel a közel 36 millió forintos összeggel előzetesen nem számoltunk. Amikor a költségvetést elfogadtuk, likviditási nehézségek miatt az önkormányzati intézmények esetében a dologi kiadások tizenöt százalékos csökkentését irányoztuk elő. Így a plusz adóbevételünk nagyrésze a megnövekedett energiaköltségek fedezeteként szolgált. A fennmaradt összeget pedig önerős beruházásokra fordítottuk.  

A megkezdett pénzügyi gondolatmenetet a polgármester össze is kötötte a fejlesztések sorával. – „Súlyos árat fizettünk” a beruházások egy részéért – folytatta a polgármester.

 – A turisztikai fejlesztéseknél évtizedes lemaradásban voltunk, de tavaly történtek nagymértékű előrelépések. A vidékfejlesztési támogatásnak köszönhetően 300 millió forintból újíthattuk fel a Téglagyári utat. Ehhez 20 millió forint önerőt tettünk hozzá. A pályázat miatt azonban nem várt likviditási nehézségeink adódtak, rövid távon 150 millió hitelt kellett felvennünk azért, hogy az útfelújítás megvalósulhasson. Azonban semmi sincsen ingyen, a kölcsön kamatai havi szinten mintegy 2 millió forintos plusz kiadást jelentettek. Az út elkészült, átadtuk, használjuk, de a záróelszámolás még folyamatban van. Sokan nem is gondolnak bele, hogy fizikailag megvalósul az adott beruházás, de a háttérben még hosszú hónapokig számos feladat adódik.  

Horváth Zoltán kiemelte, részben lezárultak az energetikai projektek, amelyek keretében az intézmények részint fal- és födémszigetelést kaptak, kicserélték a nyílászárókat, beüzemelték a hőszivattyús és napelemes rendszereket. A sorból egyelőre a Területi Gondozási Központ lóg ki, de nem sokáig, hiszen a munkafolyamatok itt is javában zajlanak. 

Az idősek otthonát közel 130 millió forintból korszerűsítik. Itt is több évtizedes lemaradást pótolnak.  

- Csepreg intézményhálózata jól kiépültnek mondató – húzta alá a polgármester. – Az egészségház, az idősek otthona, a művelődési ház, az óvoda, a bölcsőde, a városgazdálkodás viszont komoly kiadást jelent városnak. A félmilliárd forintos energetikai fejlesztéseknek köszönhetően azonban, jelentős rezsicsökkentést lehet majd elérni. Az így megmaradó összeget később akár pályázati önrészhez is felhasználhatjuk. 

A polgármester hozzátette: tavaly adták át a felújított óvodát, valamint elkészült az új, kétcsoportos bölcsőde. A gyerekek nagy örömmel vették birtokba az új helyüket. A szülők pedig folyamatosan dicsérik és köszönik a városvezetésnek, hogy minden ilyen szép és szuper lett.  

- Abban az időszakban történt a kivitelezés, amikor elszabadultak az éptőipari árak – emlékezett vissza Horváth Zoltán. – A többletköltségek miatt Ágh Péter, Észak-Vas vármegye országgyűlési képviselőjéhez fordultunk. Az Ő közbenjárására megkaptuk a plusz forrásokat, így elkészülhetett egy újabb közel 600 millió forintos beruházás.  

Csepregen hamarosan egy átfogó fejlesztési projekt is indul, hiszen egy másik 600 millió forint összértékű Élhető város pályázat valósulhat meg. Ennek részeként egy közbeszerzés már lezárult, a kivitelezővel megkötötték a szerződést, így 250 millió forintból elkezdődhetett a művelődési ház teljes belső felújítása. Beépítenek egy liftet is. Az újra gondolt belső tereknek köszönhetően nagyobb lesz az aula, ahol minden bizonnyal jó hangulatú bálokat lehet tartani. 

Tavasszal városszerte dolgoznak majd a közterületeken is. Felújítják a Bognár Ignác utcát, a Kossuth utcában párhuzamos parkolókat alakítanak ki. A Dózsa utcai parkot átépítik, a Malomkertben pedig futópálya lesz.  

A polgármester végezetül, de nem utolsó sorban kitért az idegenforgalomra is. – Ahhoz, hogy vonzóbbá tegyük a bakancsos, aktív turizmust, több mindent tettünk: Kitisztítottuk a Rúzsahegyi utat, valamint a szakonyi fekete utat, de hamarosan a büki feketeút és a Mária útvonal egy része is ligetes lesz. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában