Ezt jó, ha tudod!

2024.01.12. 11:00

Kedvencünk a zimankóban - állatvédő egyesület vezetője szolgál fontos tanácsokkal

Az elkövetkező napokban beköszöntő durva fagyok nemcsak az emberekre, hanem a szabadban tartott gazdasági állatokra és házi kedvenceinkre is veszélyt jelenthetnek. Az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője, Seres Zoltán fontos tanácsokkal szolgál az állatok védelme kapcsán, így a megfelelő odafigyeléssel elkerülhetőek a környezetünkben élő állatok szenvedései.

Csabai Bernadett

Zimankós időben is szüksége van hobbiállatainknak a mozgásra

Fotó: MW-archív

A nagy hidegben kint tartott kedvenceknek kiemelten fontos, hogy elegendő táplálékhoz jussanak. Az energiadús eleség segíti az állatok testhőmérsékletének fenntartását, ezért nagy mínuszokban fokozott tápanyagbevitelre szorulnak a négylábúak – mondja Seres Zoltán. Hozzáteszi, a szélvédett kuckó kialakítása is javasolt ebben a zord időjárásban. 

Kedvencünk is érzékeli a nagy hőmérséklet-csökkenést, ezért minden kint tartott állatnak alakítsunk ki egy szélvédett zugot – akár házikót –, ahová bármikor visszahúzódhatnak a hideg ellen. Ez különösen fontos a szeles napokon. Az ivóvizes tálakat napközben a szokásosnál többször ellenőrizzük, mivel hamarabb megfagyhat. A fagyott vizet cseréljük langyosra, hogy az állatok szükség esetén hozzájuthassanak a folyadékhoz – tanácsolja az egyesület vezetője. 

– Bár egymást érik a mínuszok, ettől függetlenül kisállatunknak megvannak a szükségletei, a hideg idő nem csökkenti a házi kedvencek alapvető mozgásigényét. Mindennap szánjunk időt a velük való sétára és játékra, hogy megfelelő testmozgást kapjanak. Fontos még kiemelni, hogy a szabadban élő házi kedvenceink fürdetése kerülendő a hideg időszakban, mert ez lemosná a természetes zsíros védőréteget, amely az állat prémjének természetes hőszigetelő rétegét képezi. Felelős állattartással a téli hidegben is megelőzhetőek lehetnek az állatokkal kapcsolatos problémák. A tanácsok betartásával és az állatok megfelelő gondozásával sokat tehetünk az állatok kényelméért és biztonságáért a hideg időszakban is. Az utcákon sok kevésbé szerencsés, kóbor állat kószál, akiket nem vár haza család, az Orpheus Állatvédő Egyesület arra buzdít, hogy aki csak tud, fogadjon be közülük egyet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában