Többször felmerült a gondolat

2024.01.20. 19:00

Kell ide pumpapálya? Paprikás hangulatú lakossági fórum Kőszegen - fotók

Paprikás hangulatban telt az a lakossági fórum, amelyet az Alpannonia parkba tervezett kerékpáros pumpapálya ügyében szerveztek civilek szombaton. Az itt élők a nyugalmukat féltik, az önkormányzat egy régi tervét váltaná valóra.

Vaol.hu

Fotó: © Cseh Gábor

2023. szeptember 21-én Kőszeg képviselő-testülete határozati javaslatot fogadott el egy 380 négyzetméter betonozott felülettel rendelkező kerékpáros pumpapálya létesítéséről az Alpannonia parkban. A beruházást az Aktív Magyarországért felelős államtitkárság támogatásával valósítanák meg. A lehetséges helyszínek közül pedig – egyeztetve a helyi kerékpáros egyesülettel - az Alpannonia park északi, Bersek József utca melletti szakaszát jelölték ki. 

-  Miért pont itt? Miért nem viszik ki a város szélére? - ilyen és ehhez hasonló kérdések záporoznak a lakossági fórum első pillanatától. Gyorsan világossá válik: az itt élők a nyugalmukat féltik, tartanak a hanghatástól és óvnák a természetet. Ott van a fórumon Csiki István (Fidesz-KDNP) a körzet képviselője is, akit a 150-200 fős hallgatóság céltáblaként bombáz kérdéseivel, ő megígéri: tolmácsolja a hallottakat az önkormányzat felé - pontosan ezért jött. Aztán szót kap Harkai Norbert (Összefogás Kőszegért Egyesület) is, ő kerek-perec kijelenti: itt nem lesz pumpapálya. Mondandóját taps és ováció övezi. 

Hosszan diskurálnak a jelenlévők arról, hogy a parkra milyen hatással lennének a földmunkák, többen biztosak abban is, a megbolygatott talaj miatt fák dőlhetnek ki, mások látni vélik a szomszédos játszótérről átszaladó, veszélybe kerülő gyermekeket. 

A tervezett pumpapályával kapcsolatban Básthy Bélát, Kőszeg polgármesterét is megkérdeztük.

– A Kőszegi Kerékpáros Egyesülettel folytatott egyeztetéseink során többször felmerült egy úgynevezett kerékpáros pumpapálya építésének a gondolata. Örömmel fogadtuk a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkársága jelzését, miszerint egyedi eljárással kiemelkedő, 75 százalékos támogatással biztosítanának lehetőséget egy pálya létesítésére. Egyedi lehetőséget kapott tehát a város, rövid döntési határidővel. A város területén öt-hat helyszínt megvizsgáltunk a Lakóteleptől a Kórház utcán át a Csónakázótóig.

 Az alpannonia túra- és szabadidőpark már egy évtizede az aktív turizmus számára kijelölt terület, maga a névadó osztrák-magyar alpannonia túraút is egy gyalog és kerékpárral is teljesíthető turisztikai termék. A terület eddig szabadidős eszközökkel még nem hasznosított sarkában jelöltük ki a létesítmény helyét egyetértésben a kerékpáros egyesület képviselőivel. A beruházással a park szabadidős kínálata kiteljesedik, a meglévő játszótér és fitnesz berendezések mellett egyfajta kerékpáros játszótér is létesül. Egy hasonló létesítmény építésének gondolata már az első alpannonia pályázat tervezése idején megfogalmazódott, akkor még BMX parkokról beszéltünk. A tervezés során ezt a gondolatot az akkori projekt költségvetési korlátja miatt elvetettük. A terület nem természetvédelmi park, védett értéke nincs. 

A pumpapálya csak minimálisan érinti az árnyékot nyújtó egybefüggő fás területet és megmarad a játszótér is, a három tűzrakó közül az egyetlen használaton kívülit számolnánk fel. Fontosnak tartjuk, hogy a kerékpáros gyerekek is jó levegőn, szép környezetben, eleve fás, árnyékos területen sportolhassanak, ne egy sivár, fátlan területen. A közeli játszóteret annak idején hasonló okok miatt helyeztük el itt és bevált. Amikor a fórumról és a szervezők pályával kapcsolatos aggodalmairól értesültünk, földmérőt hívtunk a helyszínre, hogy a pálya terv szerinti nyomvonala számukra is láthatóvá váljék. 

A megfogalmazott aggályokat túlzónak, néha a kerékpáros társadalomra nézve már-már bántónak gondolom, ugyanakkor a lakosság jelzése mindig fontos, nem lehet figyelmen kívül hagyni.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában