Mi lesz a sorsa?

2024.01.08. 17:30

Levették a helyi védelem alól - Még nem dőlt el, hogy mi lesz a sorsa a közel 100 éves celldömölki villaszerű polgárháznak

Megszűnt a helyi védettsége a Széchenyi utcai, múlt század elején épült villaszerű polgárháznak. Az egyelőre még kérdés, hogy mi lesz az épület sorsa.

Vaol.hu

A ház földszintjét balatoni vöröskővel borították

Forrás: Cseh Gábor

A 30-as években lakóháznak épült, később civil szervezeteknek, szolgáltatói irodáknak és gépjárművezetői oktatóteremnek adott otthont a Széchenyi utcai szabadon álló, villaszerű ház. Azóta önkormányzati tulajdonba került, de funkciót - állapotát is figyelembe véve - nem találtak neki. 

Az épület különlegessége, hogy a földszinti rész kívülről balatoni vöröskő burkolattal rendelkezik, a nyílászárók egyedi, osztott szárnyúak. Mostanra azonban megette az idő vasfoga, a tető néhány helyen beázik, a padlóburkolat, a mennyezet és a falak vakolata tönkrement, a nyílászárók cserére szorulnak - olvasható az építész értékvizsgálatában, amely a novemberi testület-ülésen került a városvezetők elé. Az összefoglaló kitér arra is: az épület újbóli hasznosítása érdekében végzendő - a helyi védelem szempontjait figyelembe vevő - teljes felújítás, átalakítás jelentős költségráfordítást igényel, ami kérdésessé teszi annak gazdaságosságát.  

Celldömölk önkormányzati testülete végül az épület helyi egyedi védelmének megszűntetéséről döntött. Kérdés: mi lesz az épület sorsa. Fehér László polgármester lapunknak elmondta: az álom az, hogy valaki meglátja benne a fantáziát és felújítja. Ha lebontásra kerül az épület, akkor elsődlegesen lakóházakat képzel(nek) a helyére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában