Ünnepség

2024.01.27. 07:00

Megálló a kihívás időszaka előtt - Fontos szakmákat képző szombathelyi intézmények szalagavatóin jártunk - fotók

Pénteken több oktatási intézményben is szalagavató ünnepséget tartottak.

Vaol.hu

A Vas Vármegyei SzC Hefele Menyhért Szakképző Iskola végzőseinek péntek este tűzték fel a szalagot az ELTE SEK éttermében. – Egy kis szalag. Rajta két ismert évszám – bal oldalra a szívetek fölé, oda kerül. Viseljétek büszkén, de ne csak ma, ne csak most, ne csak a szakmai vizsgákig, hanem mindig, a szívetekben! – így köszöntötte Tóth Csaba igazgató bevonulásuk után a három végzős osztály tanulóit. A továbbiakban a szalagtűzés hagyományát elevenítette fel az 51, köztük asztalos, ács, festő, mázoló, tapétázó, kőműves és burkoló szakmát tanult diáknak. 

– Legyenek büszkék arra, hogy hefelés diákok vagytok, akik jól jövedelmező, keresett és hiányszakmákat tanulnak, amelyek megélhetést, magas kereseti lehetőséget biztosítanak a szakmát magas szinten művelőknek. Ha a minőséget tudják biztosítani, örömmel hívják majd őket a megrendelők itthon és külföldön egyaránt – így biztatta őket.

 A Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégium három osztályának 45 tanulója – cukrász, kereskedelmi értékesítő, szakács és pincér-vendégtéri szakember szakképző osztályok diákjai – kapták meg a szalagot pénteken a díszbe öltöztetett aulában. – Csak megállunk egy pillanatra a kihívás időszaka előtt.

 A búcsú ideje talán a ballagás napján lesz. De még akkor sem, hiszen utána is sokszor fogunk találkozni – így szólította meg a diákokat dr. Sárayné Süle Gabriella igazgató, majd a szalagról beszélt, ami jelképezi az életút szalagját, fonalát, összefűzve, összetűzve a végtelent. Személyes hangon szólt külön minden osztályhoz, akik mind szép szakmák rejtelmeibe tanultak bele. A végzős évfolyam nevében Kovács Lilla kereskedelmi értékesítő tanuló mondott beszédet. A szülői köszöntőt Varga Dominik pincér-vendégtéri szakember diákjuktól hallhatta a közönség.

 A Kisalföldi ASzC Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szalagavató ünnepségén ötven diák gallérjára került fel a középiskolás tanulmányok végét jelző szalag. Három osztály félszáz tanulójának tűzték fel a szalagot pénteken este az Agora Művelődési és Sportházban, köztük a végzős pék-cukrászoknak, valamint azoknak, akik kétéves, érettségit adó képzésre járnak.

 Kondics Ferenc iskolaigazgató gratulált a pék-cukrász tanulóknak, akik három év után piacképes szakmát kapnak a kezükbe, és lehetőségük lesz a munka világába belépni. Az intézményvezető hozzátette: munka mellett, két év alatt akár érettségi vizsgára is felkészülhetnek ezek a fiatalok.

 – A kétéves, érettségit adó nappali képzésre járó tanulóinkat is csak méltatni tudom, akik a szakmai vizsga után vállalták a további két év tanulást. A szakmai bizonyítvány mellett most már érettségijük is lesz, amivel további lehetőségek nyílnak meg számukra a munkaerőpiacon, de akár tovább is tanulhatnak a felsőoktatásban – hangzott el a jövőbe mutató mondat a szalagavatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában