Programok, rendezvények

2024.01.12. 07:00

Hétvégi programajánló Vasból: Szombathelyre látogat Jakupcsek Gabriella, önvédelmi műhely, fotószalon, utószilveszteri buli

Polgár Patrícia

Jakupcsek Gabriella: Van élet 40 után is

Forrás: MW-archív

KONCERT 

SZOMBATHELY 

Január 12., péntek 20 óra – MMIK Caffe: Oláh Dezső Trió. Intermezzo a hét minden napjára. 

SÁRVÁR

RENDEZVÉNY 

SZOMBATHELY 

Január 13., szombat 9.30 óra – Sakura Egyesület terme (Szombathely, Főtér 17.).: Női önvédelmi tanfolyam. Újabb női önvédelmi tanfolyamot indít Szombathelyen az Önvédelmi Műhely, öt alkalommal 180 percben. Tartalom: önvédelmi alapfogalmak, szexuális ragadozók, csalók, potenciálisan erőszakos konfliktusok, viták, megelőzés fejlesztése, alapvető fizikai tudás elsajátítása, bántalmazó kapcsolatok felismerése és kilépés, biztonságosan felépített, fokozatos szituációs gyakorlatok. 

Január 18., csütörtök 17 óra – AGORA – Művelődési és Sportház: Nemzetközi– magyar fotószalon 2023. Évi kiállítása megnyitója. A Magyar Fotóművészek Világszövetsége pályázati kiállítása. Az ez évi fotószalon tartogat kellemes meglepetést is. A kiállításon az anyaországban és annak határain túl élő magyar fotósok szerepelnek Általános színes monokróm; Himnusz; Magyar közmondások; Állatok és természetes környezetük; Archaikus eljárással készült képek: Madách Imre Az ember tragédiája; Ifjúsági 1., 2., 3. kategóriákban. 

A kiállítást megnyitja: Fekete Tamás, a Magyar Fotóművészek Világszövetsége dunántúli régiójának alelnöke. A kiállítás február 18-áig ingyenesen megtekinthető az intézmény nyitvatartási idejében. Január 18., csütörtök 19 óra – AGORA – Művelődési és Sportház: Jakupcsek Gabriella: A napos B oldal – Van élet 40 után is. Előadás és közönségtalálkozó. Január 18., csütörtök 17 óra – Berzsenyi Dániel Könyvtár, IV. emeleti előadóterem: Ezt látni és hallani kell! – A rondó, a körtánc kedvenc zenéi. Szvitek, szonáták, szimfóniák tételeiben, dalok, áriák dallamaiban a sorozatosan visszatérő motívumoktól, mindig könnyen befogadhatóvá, felidézhetővé válnak e formai szerkezetre épülő zenék. Horváth Imre karnagy a legszebb részletek élvezetes műelemző felfedezésére hívja az érdeklődő közönséget.

 TORONY 

Január 14., vasárnap 16 óra – Toronyi Művelődési Ház és Könyvtár: Utószilveszteri batyus party a Fénylő Csillag zenekarral. Fényekkel, zenével, tánccal. Program: 16 órától beszélgetés, ráhangolódás az új évre dobolással, énekléssel megközelítőleg 18 óráig, ezután transztánc (goa), zenés műsor lesz. A Transztánc Rituáléban a ritmusok változásához kapcsolódva a test önkéntelen mozdulatai felerősíthetik azokat az eltemetett érzéseket, gátakat, amelyeket magunkkal hordozunk. 

KIÁLLÍTÁS 

SZOMBATHELY 

Január 13., szombat 14 óra – Smidt Múzeum: Madarász Viktor festőművész és lánya, Adeline öröksége. Ingyenes tárlatvezetés. A kiállítás az egyik legnagyobb magyar historikus festő, Madarász Viktor és lánya, Madarász Adeline hagyatékából közel 40 darab műtárgyat vonultat fel, amelyek különleges betekintést engednek a festőművész nem mindennapi életútjába. 

A tárlatban kiemelt helyet kapnak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc jeles alakjaihoz kötődő műalkotások: az 1905-ben készült Kossuth-portré és a Petőfi halála (Lidérc) című műalkotás. A térben megelevenedik az egykori kelenhegyi műterem is, amelyet a Madarász család karosszéke, asztala, a művész festőszekrénye, kedvenc bársonykabátja és a családjáról készült portrék tesznek teljessé. 

Tárlatvezető: dr. Hollerné Mecséri Annamária történész, intézményvezető. Január 14., vasárnap 15 óra – Savaria Múzeum: Klíma, változása, egyebek – nyertesek és vesztesek. Ingyenes előadás és tárlatvezetés. Közhely: minden változik, s csak a változás állandó. Miért lenne ez másként a Föld klímája esetében? S mivel minden kapcsolatban áll egymással, változik az élővilág is. Lények jönnek és mennek a földi színpadon, és a jelenetek eltűnnek, láthatatlanná lesznek az egymást követő generációk számára. 

A múzeumok „archívumaiban” azonban visszakereshetők, bizonyító példányokkal és azok adataival rekonstruálhatók a történetek. Elevenítsünk fel néhány sztorit a Természettudományi Osztály gyűjteményének segítségével! Tárlatvezető: Dankovics Róbert herpetológus muzeológus. 

TÚRA 

KŐSZEG 

Január 13., szombat 8.30 óra – Kőszegi-hegység: Évkezdő tekergő – a Kőszegi-hegység télen, 15 km-es teljesítménytúra. A GesztenyeKék Természetbarát Egyesület immáron 13. alkalommal rendezi meg évkezdő teljesítménytúráját. A változatos, kevésbé ismert részeket is érintő túra a téli erdő szépségeit kívánja bemutatni. Útvonal: Csónakázó-tó (Tó-Part Vendégház) – Andalgó – Vasfüggöny turistaút – St. Germain-kereszt – Ördögtányér – Fatalin-bükkök – Óház-kilátó – Szabó-hegyi szalonnasütő – Szénsavas-kút – Természetvédelmi Látogatóközpont – Királyvölgy – Szulejmán-kilátó – Trianoni-kereszt – Kálvária-templom – Csónakázó-tó. Nevezés: 8.30 és 10 óra között. Január 13., szombat 9 óra – Kőszegi-hegység: Évkezdő gerinctúra a Kőszegi-hegységben. A Bazsi Túrák szervezésében. Találkozási hely, idő: Velem, Rákóczi út 73., 8.45 óra. A túra távja, szintkülönbség: 18 km, 660 m. Útvonal: Velem – Kalapos-kövek – Írott-kő – Kopasz-Kendig – Vörös-kereszt – Velem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában