Önvédelem

2024.01.15. 07:00

Önvédelmi képzés nőknek Szombathelyen - Nem a harc a lényeg, hanem a megelőzés

Aki meg szeretne tanulni verekedni, annak nem ez a képzés való. Aki meg szeretné magát védeni a bajtól, annak viszont itt a helye. -Mondja Szabolcs Gergely, önvédelmi oktató.

Gáspár Eszter

Fotó: Unger Tamás

Női önvédelmi tanfolyam indult Szombathelyen. Az első alkalmon, mi is rész vettünk, hogy utána járjunk, vajon mit lehet megtanulni öt alkalom alatt az Önvédelmi Műhelyben.

Mire lehet elég öt alkalom?

- Jogos a kérdés, hiszen ennyi idő csak a filmekben elég arra, hogy valakiből harcost faragjunk. Azonban az önvédelem lényege nem a harc, hanem hogy elkerüljük a bajt, vagy ha bajba kerültünk, a lehető leggyorsabban megpróbáljunk menekülni. Ehhez valóban szükség lehet némi technikai ismeretre is, amikkel foglalkozunk a képzésen, és felkészítjük a résztvevőket arra, hogyan tudják ezt otthon is gyakorolni. De ennél is fontosabb a hatékony megelőzés, a tudás, a kockázatok ismerete, az, hogy felismerjük, mivel állunk szemben, mik a támadások felismerhető mintái, és mit tehetünk azok elkerüléséért.

Az önvédelem nem egyenlő a harcművészetekkel, és nem egyenlő a küzdősportokkal, és bár az ezekben való jártasság némely esetben előnyt jelenthet egy önvédelmi helyzetben.

Az önvédelem egy olyan helyzet, amikor a "nem keresett baj" talál meg minket, ezt kell megelőznünk, vagy abból kiszabadulnunk a lehető legkisebb kár elszenvedésével - ezen ismeretekhez szorosan kapcsolódnak a felismerés és elkerülés eszközei.

Bántalmazók és zaklatók felismerése és kezelése

Bár a hírek miatt sokszor az arctalan idegentől félünk a legjobban, a statisztika szerint a nőket érő támadások túlnyomó többsége olyan embertől jön, akiket ismernek, akikben megbíznak. Fontos, hogy ha tehetjük, időben ismerjük fel a kockázatot, és amennyire lehetséges, kizárjuk életünkből ezeket a szereplőket - persze ez sem mindegy, hogyan tesszük, vagy hogyan segítünk? A tanfolyamon a bántalmazó és a zaklató működését, korai felismerését és megelőzését is számba vettük, illetve a segítségkérés és támogatás, alapvető fizikai, küzdelmi és védekező technikákra is kitértünk Gergely útmutatásai során.

Szabolcs Gergely hangsúlyozta gázspray fontosságát!

A gázspray-t lehetőleg minél könnyebben elérhető helyen viseljük. A kabát, vagy nadrág zsebe ideális lehet. Ne felejtsük el, ha nem tudjuk gyorsan elővenni hiába hordjuk magunkkal. Ha pedig rossz környéken, sötétedés után mászkálunk, akkor egy kisebb méretű gázspray feltűnés nélkül akár kézben is vihető, és gyorsan használható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában