Felülmúlt várakozások

2024.01.03. 07:00

Szilveszter az állatvédők szemével: megkérdeztük, mennyi kutya tűnt el Vasban

Az országos számokhoz képest Vasban kevesebb kutya tűnt el szilveszterkor, az állatvédőknek azonban így is akad dolguk a múlt év utolsó és az új év első napjaiban: a legtöbb kóbor állat azóta már hazakerült, azonban akad olyan kutya is, amit december 30-a óta keresnek.

Polgár Patrícia

Forrás: Szendi Péter

Csollányné Horváth Krisztina, a Fekete István Állatvédő Egyesület (FIÁE) elnöke elmondta: egyesületükhöz leginkább eltűnt kutyákról érkezett bejelentés, kevesebb volt az olyan eset, amikor valaki azzal kereste volna meg őket, hogy kóbor állatot talált. Mint fogalmazott, szilveszter után gyakori, hogy csak néhány nap múlva kerülnek elő a riadt állatok, akik félelmükben valahol meghúzzák magukat ilyenkor. Az egyesület chipolvasás segítségével egy tacskót juttatott haza, Toronyba szilveszterkor. 

Hozzátette, nemcsak Szombathely környékéről, hanem Vas vármegye egészéből érkeztek és még érkeznek is hozzájuk a bejelentések. Egyúttal kiemelte: a körültekintő gazdáknak hála megyénkben az országos viszonylathoz képest kevesebb kisállat kóborolt el szilveszterkor. A tűzijátékos-petárdás napok a menhelyi kutyusokat is megviselik, ezért a menhelyen meghirdettek egy olyan akciót, amely során a kutyusok befogadó családokhoz kerülhettek szilveszter éjjelére. A többi kutya zárt helyen, a macskaházban, önkéntesek társaságában töltötte az éjszakát. 

Udvarhelyi-Kiss Vivien a Fekete István Állatvédő Egyesület telephelyén 
Forrás: Szendi Péter

Már hetekkel az ünnepek előtt elkezdte előkészíteni a menhelyet a szilveszteri kóbor állatok számára az Állatvédők Vasi Egyesülete (ÁVE) – erről Vértesi Andrea, az egyesület elnöke beszélt, majd hozzátette: jobban alakult a helyzet, mint arra számítottak volna, csupán egy kutya került hozzájuk a telepre, ami végül családi okok miatt az egyesület védencei között marad. Az emberek szerencsére felismerték a közösségi média erejét. 

A szombathelyi egyesületekkel együttműködve tartott ügyeletet a gencsapáti Parányi Állatvédő Civil Társaság: nagyjából kétóránként autóval körbejárták Gencsapátit és a környező településeket, hátha találnak esetlegesen segítségre szoruló, menekülő állatot – mint arról beszámoltak, ilyen kutyával nem találkoztak. Célirányosan kerestek azonban három négylábút Gyöngyösfalu és Lukácsháza között. Kettő közülük azóta hazakerült, egy németjuhász keverék kan, Reno azonban december 30-a éjjel óta kóborol.

Az idei pozitív mérleg az állatvédők szemével: jól működött a közös állatvédelmi online rendszer, és a gazdák is óvatosabbak voltak. Az elkóborolt kutyák hamar hazakerültek, néhány kivétellel a chipek is rendben voltak, így a megtalálók értesíteni tudták a gazdikat. Gencsapátiba és a FIÁE Vízöntő utcai telephelyére egyetlen kutya sem került idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában