Munkabeszüntetés

2024.01.29. 14:31

Volánbusz: a hétfőre kivezényelt autóbusz-vezetők 56 százaléka nem vette fel a munkát - Celldömölkön minden érintett járat kimaradt

Kétnapos sztrájkot hirdetett a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet. Vasban hétfőn az autóbuszvezetők 25 százaléka csatlakozott a munkabeszüntetéshez a Volánbusz Zrt. tájékoztatása szerint.

Tömböly Ágnes

Fotó: Unger Tamás

A munkabeszüntetés miatt rengeteg buszjárat maradt ki Vasban is, káosznak azonban nyoma sem volt a szombathelyi autóbuszállomáson ottjártunkkor. Úgy tűnik, az utasok többsége felkészült az autóbuszvezetők sztrájkjára, más közlekedési módot választott. Az Ady téren a megszokottnál talán több autóbusz várakozott, néhány járat indult el. A Volánbusz "az elégséges szolgáltatásokat az utasok érdekében, a jogszabályban foglaltaknak megfelelően biztosítja" - erről honlapjukon adtak korábban tájékoztatást. 

"Utasokat nem szállít"

A celldömölki vasútállomás előtt, az autóbuszmegállókban mintegy féltucat busz állt hétfő délelőtt. Szélvédőjükön felirat: Nem szállít utasokat! és Sztrájk! Ha dolgozna, éppen Kamondról a kemenesaljai fővárosba tartana járatával Srágli István Sándor, ám hétfő reggel ő sem vette fel a munkát. Azt mondta, az utasoktól negatív visszajelzést nem kaptak, inkább biztatják őket. 

A hétfőre vezényelt autóbusz-vezetők 56 százaléka nem vette fel a munkát a SZAKSZ által szervezett sztrájk második napján

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet 2024. január 28-ára és 29-ére szervezett munkabeszüntetésének második napján a hétfőre vezényelt autóbusz-vezetők 56 százaléka, míg a teljes munkavállalói létszámnak mindössze egyötöde vett részt a sztrájkban. A MÁV-VOLÁN-csoport továbbra is a bérmegállapodás mielőbbi megkötésére törekszik, a tárgyalások már kedden folytatódnak.

Béremelésükért sztrájkolnak

- Celldömölkön száz százalékban részt vesznek a dolgozók a sztrájkban. Minden érintett járat kimaradt - tudtuk meg az autóbuszvezetőtől, a szakszervezet Vas megyei alapszervezetének elnökétől. Srágli István Sándor szólt arról is, hasonlóan magas a sztrájkolók száma Körmenden és Kőszegen is, de Szentgotthárdról és Vasvárról is többen jelezték támogatási szándékukat. S hogy miért döntöttek úgy, hogy csatlakoznak az országos felhíváshoz? 

- Egyrészt alacsonyak a bérek, másrészt elfogadhatatlan számunkra a hároméves bérmegállapodás. A mai világban azt sem tudjuk, hogy holnap mi lesz, nemhogy két vagy három év múlva - felelte Srágli István Sándor. Az országos szakszervezet Vas megyei alapszervezetének elnöke is úgy látja: több évre most nem szabad szerződést aláírni. Kitért arra is, a szakszervezet célja a 90 ezer forintos béremelés elérése, és az egy évre szóló megállapodás. Bíznak abban, hogy mostani megmozdulásuk sokat nyom a latba a keddi minisztériumi tárgyalásoknál.  

Többszáz buszjárat marad ki Vasban is

A Volánbusz Zrt. honlapján tették közzé azon járatok listáját, amik kimaradnak a hétfői sztrájk miatt. Azt itt elérheti.

Kérdésekkel fordultunk a társaság kommunikációs igazgatóságához is. Válaszukban azt közölték: "Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint (reggel 7 órai információ) országosan a vezényelt autóbusz-vezetők 35 százaléka (2026 fő) vesz részt a sztrájkban. Vas vármegyében ez az arány 25 százalék (134 vezényelt autóbusz-vezetőből 34-en sztrájkolnak). Karbantartók és szellemi munkavállalók a vármegyében nem csatlakoztak a munkabeszüntetéshez" - írták. Megtudtuk azt is, a társaságnál Vas vármegyében a teljes foglalkoztatotti létszám 481, hétfőn reggel 7 százalékuk nem vette fel a munkát.

A közleményben írtak arról is: "Vasárnap országszerte a 26 ezer 737 menetrend szerinti helyközi járat 13,56 százaléka, 3626 járat nem indult el a sztrájk miatt. Az elégséges szolgáltatás biztosító járatok közlekednek. A hétfői járatkimaradásokról kedden tudunk tájékoztatást adni – a fentiekhez hasonlóan országos kitekintésben" - közölte a Volánbusz Zrt. kommunikációs igazgatósága.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában