Múltidéző

2024.01.20. 12:00

Válogatás a Vas Népe 1994. január 20-i számából

Vaol.hu

Gazdaság:  

Új év, új adószabályok 

Az országgyűlés december 

13-án módosította a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló törvényt. Több változás történt az adószabályokban, a leglényegesebbekről kérdeztük Iván Gyulánét, az APEH Vas megyei igazgatóságának igazgatóhelyettesét. 

— Több alapvető változtatást fogadtak el a honatyák a jövedelemadóról szóló törvényben. Az egyik leglényegesebb, hogy az adókötelezettség kiterjed ettől az évtől a kifizetőkre is. Az adóköteles természetbeni juttatások után a magánszemélyek helyett a kifizetőnek kell 44 százalék adót megfizetni. Ez vonatkozik a munka- és formaruhákra, a harmadik személlyel kötött lízingszerződésekre és a magánhasználatra adott gépkocsi üzemanyag-költségére, ha azt a cég fizeti. 

Nem kell a pénzem? 

Azon már senki nem lepődik meg, ha egy cég fut a pénze után, de hogy az adósok üldözzenek egy céget, hogy befizethessék tartozásaikat, az bizony képtelenségnek tűnhet. Pedig van ilyen. 

Ismerősöm a minap azzal állított be a szerkesztőségbe, hogy segítsek neki a Mitax Organt megtalálni. Ez az a cég, melynek hirdetései annak idején hetekig futottak a lapunkban, előlegfizetés- és kamatmentes vásárlást hirdetve. 

Ismerősöm, lévén kiskeresetű pályakezdő, kapott az alkalmon és benevezett két műszaki cikkre. A kettő valamivel többet kóstál, mint ötvenezer forint, de mivel két év alatt kell letörleszteni a kezelési költséggel növelt mintegy 60 ezer forintot, úgy vélte, megengedheti magának. Mivel ez a vásárlási forma sorsoláson alapul, még viszonylag szerencséje is volt, mert hat hónap múltán a nevét kihúzták a nagy kalapból, és mehetett átvenni álmai készülékeit. 

Krónika:  

Szombathelyen az MDF-vezérkar 

Az este hét órakor kezdődött sajtótájékoztatón a megyében szerzett tapasztalatokon kívül a szekcióülések kapcsán országos, sőt külpolitikai problémákról is esett szó. A médiumok képviselői előtt dr. Gömbös Ferenc, a megyei választmány elnöke cáfolta, hogy kampányt kezdett volna az MDF Vas megyében. A tegnapi, decemberről elhalasztott kihelyezett ügyvezető-elnökségi ülés ugyan rendkívüli jelentőségű a megye életében, de nem ér rá a párt kampányolni — mondta. Elmondta, nemrég lapozta végig a pártnak a választási ciklus előtt készített programját, de mivel abból nagyon sok megvalósult, nincs szégyenkezni valójuk. Nagyon fontos törvények magalkotása még előttük áll. A megye lakosságának „befogadóképessége” pozitív volt ezen a napon az MDF-képviselőivel szemben — mondotta végezetül.  

Ezt minden, szekcióülésen résztvevő képviselőjelölt megerősítette. Dr. Nagy Árpád az ipari, dr. Hende Csaba az önkormányzati, dr. Varga József a mezőgazdasági és dr. Gyurácz Ferenc a politikai szekció üléséről hozott hasonló tapasztalatokat. 

Apróhirdetés:  

Elcserélném másfél szobás tanácsi szombathelyi lakásomat hasonlóra, belvárosban. Jelige: Gázfűtés 

1991-es Fiat Tipo 1,9 TD SX kifogástalan állapotban alku nélkül 750.000 forintért eladó. 

Törekvő személyek számára jól jövedelmező munkát ajánlok fő- vagy mellékállásban. 

Panasonic üzenetrögzítő olcsón eladó. 

70 év körüli svéd-m agyar állampolgár író-szobrász, káros szenvedélyektől mentes, Svédben-Ausztriában lakással rendelkezik keres társnőt, egyedülállót, aki segítene versei gépírásos átírásában. Jelige: Ketten egymásért 

Bérbe veszek kárpótlási szántót Vas megyében 15 kg búza/ aranykorona/ év bérleti díjjal. Fizetés 50-50 % februárban és novemberben. Ajánlatokat a föld adatainak és a bérlet időtartamának megjelölésével várom. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában