A győztes nedű

2024.02.12. 17:37

A karakói vilmoskörte pálinka volt a nyerő a győrvári böllérfesztiválon

A győrvári böllérfesztiválon hirdették ki a XII. Vas Megyei nyílt pálinka és párlat verseny eredményeit.

Tóth Judit

Fotó: VN

A Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület felhívására 187 minta érkezett. Negyven kereskedelmi egység, száztizenkettő bérfőzető és harmincöt magánfőző indult a versenyen - tudtuk meg Palotás József elnöktől. 

Idén 38 aranyérmet, 73 ezüstérmet és 42 bronzérmet osztottak ki, harmincnégyen oklevelet kaptak. Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke, a bíráló bizottság tagja az eredményhirdetésen elmondta: az első versenyt 2010-ben rendezték meg Reményi Tibor felvetése alapján, aki azóta elhunyt, emlékére megalapították a Reményi Tibor Emlékdíjat, amelyet idén osztottak ki először a verseny legjobb törköly párlatának. A díjat a sarródi Bakó Gyula kapta Blauburger (törköly) párlatáért.  

Idén először társadalmi zsűri is értékelt, díját Fukszberger András (Vasvár) vehette át barack párlatáért. Az almatermésű kategóriában a karakói Higem Ker Kft. lett a győztes vilmoskörte pálinkájával, a csonthéjas kategóriát a vasvári Fukszberger András nyerte barack párlatával, a bogyós és szőlő kategóriában a Pannonhalmi Pálinkárium fekete ribizli pálinkája, illetve Irsai Olivér pálinkája nyert, vad kategóriában a vönöcki Buti Károly kökénypálinkáját ítélte a legjobbnak a bíráló bizottság. Az ágyasoknál a győrvári Birkás Pálinka Kft. ágyas barack pálinkája volt a nyerő, az egyéb kategória győztese pedig Bakó Gyula lett Sarródról Chardonnay seprő párlatával, amely egyúttal a legjobb magánfőzött párlat és a verseny legjobb párlata különdíjat is megkapta. A legjobb bérfőzetett párlat cím Fukszberger Andrásé lett barack párlatáért. Vas vármegye és a verseny legjobbjának a karakói Higem Ker Kft. vilmoskörte pálinkáját választották.  

V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő is indult a versenyen, három pálinkáját díjazták: noha és körte párlata bronz, cserszegi fűszerese arany minősítést ért el.

A díjakat Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke adta át. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában