Megemlékezés

2024.02.25. 20:24

A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek a Savaria Nagyszálló előtti téren - fotók

Kizárólag a múlt megőrzése, a közös emlékezés segíthet elkerülni a múlt hibáinak megismétlődését - fogalmazott ünnepi beszédében Jobst Ágnes történész a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésen a Savaria Nagyszálló előtti téren vasárnap.

Vaol.hu

Forrás: Cseh Gábor

Az Országgyűlés 2000-ben minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította. Mint ismert, 1947-ben ezen a napon Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták. A politikus emblematikus letartóztatása volt az első állomása a totális egypárti diktatúra kiépítésének. 

A Honderű Asztaltársaság által szervezett megemlékezésen Horváth Csaba, a Polgári Egyesület Szombathelyért elnöke Faludy György versének egy részletét adta elő, imádságot mondott Steindl-Papp Judit.

Az idő múlásával a személyes emlékezés helyét egyre inkább a történeti emlékezet veszi át. Míg az idősebb generáció maga is átélte a kommunista diktatúra szenvedéseit, a fiatalok legfeljebb nagyszüleik elbeszéléseiből hallhatnak róla, ha hallanak egyáltalán. Éppen ezért fontos, hogy legalább az emléknap alkalmából bekapcsolódjanak a közös emlékezésébe - hangsúlyozta beszédében Jobst Ágnes történész.  

A Savaria Nagyszálló előtti térről a Király utca 14. szám alatti emléktáblához vonultak az emlékezők, ahol elhelyezték koszorúikat, mécseseiket. Utána Jobst Ágnes a levéltárban tartott előadást A vasfüggöny előtere címmel.

Közös megemlékezést tartott Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapján Kőszeg Város Önkormányzata, a Kőszegi Polgári Kaszinó, valamint a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház. A temető falán elhelyezett emléktáblánál Prof. Dr. habil. Szakály Sándor Széchenyi-díjas történész, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökhelyettese mondott beszédet, majd bemutatták a Jurisics vár lovagtermében az "Akiket nem vittek a gulágra" című filmet. A vetítés után pódiumbeszélgetést tartottak a film alkotójával, Erdélyi János Balázs Béla-díjas filmrendezővel, aki a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja; valamint a film szereplőjével, dr. Szakály Sándor történésszel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában