Eredmények

2024.02.16. 17:55

Az ELTE Bolyai Gimnázium tanulója nyerte az Év Kiváló Diákja Díjat a Nemzeti Tudósképző Akadémiától

Dinnyés Olivérnek, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 12. osztályos tanulójának ítélte a 2023-as Év Kiváló Diákja Díjat a Nemzeti Tudósképző Akadémia vezetősége.

Tóth Katalin

Forrás: VN

Csütörtökön érkezett a hír, hogy Magyarország legtehetségesebb diákjai közül Olivért választotta ki az Akadémia az eredményei alapján. S hogy mik ezek az eredmények?

Az Országos biológiai középiskolai tanulmányi versenyen 2023-ban, 11. osztályosként 2. helyezést ért el; az Országos Állategészségügyi Versenyen csapatban 1. helyet szereztek. Legfiatalabbként indult, és a 4. helyig jutott a Nemzetközi Brain Bee elnevezésű, középiskolások számára megrendezett természettudományi versenyen, melynek elsődleges célja, hogy az agy- és idegkutatás iránt felkeltse az érdeklődést és az idegtudományi pályát népszerűsítse. Indult a Tudományos Diákkörök XXIII. Kárpát-medencei Konferenciáján (TUDOK) is – osztálytársával, Jakab Mátéval kutatásokat végzett nyáron az időskori makuladegenerációval kapcsolatban a Pécsi Tudományegyetemen – eredményeik alapján az országos döntőbe jutottak.

Forrás: VN

Olivér egyik felkészítő tanára, Baranyai József elmondta, tanítványa pályázott a Nemzeti Tudósképző Akadémia díjára, de eredményei is afelé mutattak, hogy elnyerheti azt. A pedagógus úgy fogalmazott: nagy dicsőség és megtiszteltetés az iskolának, hogy ilyen kiváló diákjuk lehet. S megemlítette Olivér másik felkészítőjét, Szabó Bence Farkast..

– Biológiából a Bolyai-iskola a hazai tehetséggondozás egyik színtere – méltók akarunk lenni ehhez a diákok felkészítésében. Az a célunk, hogy a jövő kutatóit adjuk – mondta, hozzátéve, hogy a rendkívüli eredmények elérése és maga a tudomány is alázatot, szorgalmat, tiszteletet és nagy fokú tudásigényt követel a fiataloktól – mindezek megvannak Olivérben.

Április 14-15-én, 22. alkalommal szervezi meg a Nemzeti Tudósképző Akadémia a Nobel-díjasok és a tehetséges diákok találkozóját Szegeden. Olivér 15-én, hétfőn tart előadást kutatási témájában angolul professzorok, Nobel-díjasok és tehetséges diáktársai előtt:

Forrás: VN

Röviden a kutatásukról:

Célja az volt, hogy modellezzék a retina kor előrehaladtával bekövetkező sejtszintű változásait egerekben, a ganglionsejtek rétegében (GCL) elhelyezkedő asztrocitákra és mikrogliákra fókuszálva, illetve vizsgálják a gliasejtek AMD (időskori makuladegeneráció) patogenezisében betöltött szerepét.

A díjazottat telefonon értük el. – Nagy örömmel tölt el, hogy elnyertem a címet. Az a tervem, hogy április előtt még még egyszer leutazom Pécsre, és további eredményekkel kiegészítem a jelenlegi előadást. A Semmelweis Egyetemre adtam be a jelentkezésemet az általános orvosi szakra. Az egyetem mellett mindenképpen tervezem a kutatást, s majd eldől, hogy maradok-e a kutatói pályán, vagy a klinikai vonalon folytatom.

Nemzeti Tudósképző Akadémia

A program elindulásakor Szegedi Tudós Akadémia, majd 2021 szeptemberétől Nemzeti Tudósképző Akadémia oktatási folyamatainak egyik lényeges újszerűsége, hogy a kutatásban tehetséges diákokat középiskolás koruktól kezdve vezeti végig a tudóssá válás lépcsőfokain.

A program rövid távú célkitűzése továbbra is az orvosbiológiai kutatások iránt érdeklődő tehetséges fiatalok felkarolása, tudományos munkájuk támogatása, a tudós életpálya modell vonzóvá tétele, és hosszabb távon a fiatal kutatók Magyarországon tartása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában