Sajátjainak tekinti őket

2024.02.21. 07:00

Domina Ernőné kilenc éve hivatásos nevelőszülő – szőcei otthonában jártunk

Csodálatos és egyben roppant nehéz hivatást választott magának Domina Ernőné Erika. Immár kilencedik éve dolgozik főállású nevelőszülőként: esélyt ad nehéz sorsú állami gondozott gyermekeknek, hogy megismerjék, mi is az a szerető közeg és milyen érzés családhoz tartozni.

Csabai Bernadett

Domina Ernőné Anitát a négy nevelt gyermekkel látjuk: Liával, Árpival és a két kisbabával

Fotó: Szendi Péter

Otthonos és szép környezetben fogad minket a szőcei hatalmas családi házban Domina Ernőné, aki jelenleg négy állami gondozott gyermeket nevel, akik közül egyet örökbe is fogadtak a férjével. Két saját fiuk is van, 16 és 21 évesek, emellett nevelőszülőként már több mint 10 gyermeket indítottak el egy boldogabb élet útján.

- Nekem extrém nehéz volt a szülés és a terhesség időszaka is, ezért már nem akartam többet szülni, viszont azt éreztem, van bennem még szeretet, az anyagi lehetőségeink is adottak ahhoz, hogy segítsünk, így a férjemmel közösen jelentkeztünk nevelőszülőnek és utánanéztünk, megfelelünk-e a feltételeknek.

Jelenleg nyolctagú a család, Árpin és Lián kívül két nevelt kisbaba is van
Fotó: Szendi Péter

Domina Ernőné a Nyugat-Magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ nevelőszülői hálózatának tagja. Minden ilyen hálózat egyházi fenntartású jelenleg, rajtuk kívül még a Mózeskosár Evangélikus Nevelőszülői Hálózat és a Pünkösdi Gyermekvédelmi Szolgálat Nevelőszülői Hálózata foglalkoztat nevelőszülőket a vármegyében. Olyan gyermekek kerülhetnek nevelőszülőhöz, akiket az állam kiemel a vér szerinti családjukból jellemzően veszélyeztetés, súlyos elhanyagolás vagy bántalmazás miatt. A gyermekvédelmi törvény értelmében 12 éven aluli gyermekek elhelyezését nevelőszülői családban kell biztosítani, ezért mindig szükség van utánpótlásra. - tudjuk meg Miklósi Erzsébettől, a Nyugat-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ intézményvezetőjétől.

Szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy egyáltalán ki válhat nevelőszülővé, Erikáék is átmentek ezen a folyamaton: - Egy első interjúval kezdődik, majd írásos szándéknyilatkozatot, úgynevezett motivációs levelet kérnek a nevelőszülő jelöltektől. A következő lépés, hogy megvizsgálják a jövedelmi helyzetünket, környezettanulmány készül az ingatlanról, amelyben élünk, összességében felmérik, hogy a körülményeink alkalmasak-e egy gyerek számára. - meséli. Hozzáteszi azt is, pszichológiai vizsgálaton is részt kellett venniük, ahol a két saját fiukkal is elbeszélgettek. A családot alkalmasnak nyilvánították és ezután részt kellett venniük egy 60 órás nevelőszülői tanfolyamon, hogy hivatalosan is megkapják a működési engedélyt. Ilyenkor a felmért ingatlanra kapnak a Kormányhivataltól egy hivatalos dokumentumot, miszerint ott nevelőszülői feladatokat láthatnak el.

- Első nevelt gyerekként Lia érkezett hozzánk. 1 hónapos volt, amikor a gencsi gyermekotthonban meglátogattuk, három hónaposan került hozzánk még nevelt státuszban. Én, amikor őt megláttam, az

szerelem volt első látásra. Azt éreztem, ő a mi kislányunk. – meséli. Viszonylag ritka a rendszerben, hogy a nevelőszülő örökbe fogadja a gyereket, a cél elsősorban, hogy visszakerüljenek a vér szerinti családjukhoz, amennyiben ők megszüntetik fél éven belül a kiemelési okokat, valamint rendszeres kapcsolatot tartanak a gyermekkel. A kapcsolattartás hiánya maga után vonja az örökbe fogadhatóvá nyilvánítás lehetőségét. - fejti ki Miklósi Erzsébet, a nevelőszülői hálózat intézményének vezetője. Ez történt Lia esetében is, így 3 és fél éves korában hivatalosan is örökbe fogadta a Domina család. - Ő tudja, hogy örökbefogadott gyerek, ismeri a szüleit, látott róluk képeket, és ha elég idős lesz és szeretné, fel is veheti velük a kapcsolatot. De neki én vagyok az anyukája. - mondja a nevelőszülő.

- Nekem pedig két anyukám és két apukám van! - szól bele a beszélgetésbe Árpi, aki szintén nevelt gyerekként érkezett a családba. Mindössze 9 napos volt ekkor. Azóta is a Domina család oszlopos tagja, testvéri kapcsolat fűzi össze Erika saját és örökbefogadott gyerekével is. – Nála a szülők sajnos hosszú évek alatt sem tudták megteremteni azokat a körülményeket, ami az állami gondozás megszűnését indokolná. Árpi látogatja a vér szerinti szüleit minden hónapban egyszer, tehát megvan a kapcsolattartás, viszont a mi családunkban nevelkedik már majd 9 éve. – mondja Erika. Egy roppant szerethető energiabombaként ismerjük meg, aki kávéval kínál minket az érkezésünkkor, akár egy igazi házigazda.

Az állami gondozásba kerülő gyerekeknek nehezen indul az életük, a szociális fejlődéshez szükséges tényezők sokszor nem adottak, így sok esetben szorulnak speciális fejlesztésekre vagy alakulnak ki náluk egyéb nehézségek. Árpinál ADHD-t diagnosztizáltak, emiatt pszichiáter kezelése alatt áll, de gyógyszerrel remekül karbantartható ez az állapot, és talán a legfontosabb kiemelni, hogy minden problémával küzdő, olykor autistának vagy értelmi fogyatékosként diagnosztizált gyereknek enyhültek vagy teljesen megszűntek a tünetei, ahogy nevelőszülőkhöz kerültek.

- Nagyon nehéz csomaggal érkeznek ezek a gyerekek, volt nálunk például egy testvérpár, az egyiket úgy kaptuk meg, hogy autistának nyilvánították. Pár hónapig hordtuk fejlesztésekre és kiderült, hogy semmi baja nincsen, csakis a súlyos elhanyagolás. Amint ez megszűnt, a gyerekből egy kedves, mosolygós kislány lett. Az ő testvére értelmi fogyatékos diagnózist kapott, 2 éve volt a családunkban, amikor a fejlesztések után kimondták az orvosok, hogy teljesen normális. - meséli Erika. Nagyon beszédes, hogy az elhanyagolás és a megfelelő szociális háttér hiánya mit okoz egy fejlődő kis szervezetben, és milyen meredeken indul meg a fejlődés, amikor támogató közegbe helyezik.

Jelenleg nyolctagú a család, Árpin és Lián kívül két nevelt kisbaba is van náluk és a két saját fiuk is a nagy családi házban lakik még. Erikáékat nevelési tanácsadó segíti, akit a nevelőszülői hálózat biztosít, illetve a gyerek gyámja is a rendszer része, aki a hivatalos ügyeit intézi, a gondoskodás részét a nevelőszülő látja el - Ez olyan, mint egy csapatmunka. Kell hozzá egy támogató társ és a gyerekek is kiveszik a részüket, a 9 éves nevelt fiam pelenkázza a kicsit, cumisüveget hoz, a nagyobbak bevásárolnak, állandó logisztika és pörgés az élet, de imádom a gyerekeket, imádom ezt csinálni. Az egyik hitvallásom, hogy amíg egy gyerek nálam van, addig olyan mintha a sajátom lenne. Nincs megkülönböztetés, az oviban és az iskolában is tisztázom ezt mindig, hogy nem szeretném ezt hallani, hogy nevelt gyermek vagy sem. Amíg ő itt van nálunk, ő a család része, ő az én gyerekem, ha rossz akkor is, ha jó akkor is. - mondja.

Az összes szépsége ellenére vannak nehéz időszakok, egy nevelőszülőt mindig felkészítenek rá, hogy elviekben csak átmeneti időszakot töltenek náluk a gyerekek, mégis egy gyászfolyamat, ha valamelyik nevelt gyerek – főként, ha évek óta a család tagja – kikerül a családból. - Természetesen az a cél, hogy ezek a gyerekek egy idő után visszakerüljenek a vér szerinti szüleikhez, vagy örökbe fogadják őket és állandó otthonra leljenek, ezt érdemlik. Mégis nehéz lelkileg elengedni valakit, nem is bírja ezt mindenki. Illetve az is a mi feladatunk, hogy elmondjuk a gyerekeknek koruknak megfelelően, hogy ők most nevelőszülőknél vannak és hogy miért alakult ez így. Plüssállatokkal magyaráztam el nekik, amikor elég idősek lettek. Ők voltak a szarvas család és mi a farkas család, és eljátszottuk, hogy a szarvas családból ők most átjöttek a farkas családba, aminek ugyanúgy a tagjai, de lehetséges, hogy idővel visszakerülnek a szarvas családhoz, vagy egy új örökbefogadó családhoz – például a róka családhoz – kerülnek. Megértették. - fejti ki Erika.

Domina Ernőné általában pozitív visszajelzéseket kap a környezetétől. - Három reakcióval találkozunk, az egyik, hogy dicsérendő amit csinálunk, a másik, hogy nem vagyunk normálisak, a harmadik pedig a kettő ötvözete, amikor a szemünkbe azt mondják, csodás dolgot teszünk, a hátunk mögött pedig azt, hogy ők ezt biztosan nem csinálnék – mondja. Pedig hatalmas szükség van a Domina családhoz hasonló családokra, ugyanis sok gyerek vár nevelőszülőkre mai is, – tudjuk meg Miklósi Erzsébet intézményvezetőtől. Nehézségbe ütközik jelenleg a pici babák elhelyezése, már a kórházi csecsemőosztályokon várják az újszülöttek, hogy nevelőcsaládhoz kerüljenek. Nevelőszülői Hálózatunkban Vas vármegyében 63 gyermek él, jelenleg 23 nevelőcsalád van foglalkoztatási jogviszonyban a Református Szeretetszolgálat által működtetett Nyugat-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ Nevelőszülői Hálózatában. 

20-30 nevelőcsaládra még biztosan szükség lenne, akik vállalnák ezeknek a csöppségeknek a gondozását, amíg életük iránya eldől. - mondja Miklósi Erzsébet. A Nyugat-Magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ továbbra is várja a nevelőszülők jelentkezését, nagy szükség van rájuk. Amellett, hogy nehéz sorsú gyerekeknek mutathatják meg, mi az a szeretet, az állam által kínált juttatások is növekedtek számukra ebben az évben. 2023-ban a nevelőszülő alapdíja havi 69,600 Ft, míg 2024-től emelkedik 80,040 Ft-ra. A kiegészítő díj gyermekenként 53,360 Ft-ra növekszik havonta. Kapnak ellátmányt is, ez gyermekenként 53,500 Ft, míg különleges szükségletű gyermek esetén 62,400 Ft havonta. A GYED összege 2024-től 3,424 Ft/napra emelkedik. A nevelőszülőknek jár családi pótlék és adókedvezmény is a nevelt gyermekek után, illetve a nevelőszülőség foglalkoztatási jogviszonynak minősül, így ez

figyelembe vehető társadalombiztosítási ellátásoknál és nyugdíjszámításoknál is. Lehetőségük van továbbra is dolgozni a jelenlegi munkahelyükön, mivel a nevelőszülői jogviszony nem zárja ki ezt a lehetőséget.

A Nyugat-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ pedig ezeken felül is igyekszik segíteni azoknak, akik a hálózatukban vannak - kapnak rezsitámogatást, jutalmat és egyéb juttatásokat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában