Életmentő tudás

2024.02.12. 20:44

Elsősegély tippek a TikTokon: Mit tegyek, ha valaki fuldoklik? - videóval

Ezen a héten arról készítettünk elsősegély videót, hogy mi a teendő, ha valaki légúti idegentestet miatt fuldoklik. Érdemes megnézni a vaol.hu legújabb Életmentő tudás videóját.

Gáspár Eszter

Forrás: Shutterstock

Összefogtunk szombathelyi mentődolgozókkal és rövid oktatóvideókkal segítjük olvasóinkat és TikTok követőinket, hogy ne essenek kétségbe, ha baj van. A videókat szombatonként osztjuk meg a Vaol.hu TikTok csatornáján, amelyek majd a vaol.hu-n is láthatóak. Természetesen olvasóink sem maradnak elsősegély tippek nélkül.

A legutóbb közzétett videónkban két elismert vasi mentőtiszt azt mutatja be, hogyan járjunk el helyesen, amikor légút idegentest miatt valaki fuldoklik és ez a korcsoport egy éves kor fölé tehető. A videót eddig 64.500-an látták a vaol.hu TikTok csatornáján.

Így kell helyesen eljárni és gyorsan beavatkozni:

@vaol.hu Köszönjük, ha az SZJA 1%-át a Vas Vármegyei Mentésügyi Alapítvány részére ajánlja fel! 🚑🚨 Adószám: 19246121-1-18 #heimlich #heimlichmanuever #savelife #savelifes #hungary #ambulance #mentos #szombathely #magyarorszag #eletmentes #oktatovideo #vaol #vaolhu #news #press #fy #fyp #foryou #foryoupage ♬ eredeti hang - Vaol.hu

- Ameddig még köhögésre biztathatjuk a fuldoklót, addig biztassuk arra. Amennyiben erre már képtelen, akkor manőverekre van szükség.

Az első manőver az öt háti ütés

Előröl megtámasztjuk, megdöntjük és erőteljesen lapos tenyérrel öt háti ütést mérünk a fuldokló hátára. Amennyiben nem jártunk sikerrel, akkor öt hasi lökéssel próbálkozunk. Ökölbe szorítjuk a kezünket, hónalja alatt átnyúlunk, megfogjuk és befele és fölfele erőteljesen meglökjük a hasát.

A videón látott manővereket addig kell csinálni amíg az öt háti ütés és öt hasi lökés nem jár eredménnyel, illetve ha bármikor összeesik az áldozat, akkor meg kell, hogy kezdjük az újraélesztést.

Látogasson el a vaol.hu TikTok csatornánkra és nézze meg az elsősegély videóinkat. A tudás életet menthet!

Kapcsolódó:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában