Program

2024.02.26. 07:00

Fegyver, horgászat és vadászat - Ezernyi élménnyel gazdagodtak: vasiak a budapesti nemzetközi FeHoVa kiállításon

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége, a Sárvíz-Tavi Horgászegyesület közreműködésének és a MOHOSZ támogatásának köszönhetően negyvenkét vasi gyermek horgász vehetett részt a február első felében 30. alkalommal megrendezett Fegyver, horgászat, vadászat (azaz FeHoVa) című nemzetközi kiállításon a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.

Cseh-Egyed Bernadett

Több mint negyvenen utaztak Vasból a budapesti kiállításra

Forrás: VN

– A háborús infláció hatásai és az évszázad aszálya következményei együttesen komoly kihívásokat okoztak az ágazat minden szereplőjének életében. Nem volt egyszerű a helyzet, kétséges volt, hogy mennyien tartanak ki a horgászat mellett. Tavaly aztán a természet kegyelméből 2010 után az első csapadékosnak minősíthető évet éltük meg, és őszre megjelentek az infláció letörésének első jelei. Így végre sok minden jó irányba változott. Sok víz, sok hal – szól a régi mondás. Ha nem is történtek csodák, de a MA-HAL szervezetével közös munkánk eredményeként több év után először csökkent a telepítési célú ponty őszi beszerzési ára és csak a MOHOSZ pályázati támogatásos telepítési programja révén több mint 500 millió forint értékben közel 3000 tonna őshonos hal került be a vizekbe, egyre nagyobb mértékű faj szerinti színesítéssel. De a legfontosabb, hogy a horgászok kitartottak szeretett tevékenységük mellett, döntően elfogadták vagy legalább elviselték a kényszerű áremeléseket. 

A horgászszervezetek szintén becsületesen tették a dolgukat, egyre jobban a szolgáltatói jellegű tevékenység irányába – adott helyzetképet a FeHoVa megnyitóján dr. Dérer István elnökhelyettes, a MOHOSZ OHSZK (Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központ) főigazgatója. A MOHOSZ standján az Ifjúsági és Oktatási Szakbizottság játékos vetélkedőkkel, tesztekkel és halfelismerő játékokkal várta a gyermekhorgászokat. Közel ötszázan regisztráltak az interaktív kvízjátékra is. A bátrabbak két castingpályán – a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség szakavatott versenyzői segítségével – kipróbálhatták a célba dobást. A legkisebbek halfelismerő és memóriajátékkal, valamint horgásztémájú színezőkkel foglalhatták el magukat, és megcsodálhatták a stand pultjaiba beépített akváriumokban úszkáló, hazánkban előforduló halakat. 

A Magyar Országos Horgász Szövetség évek óta egy célzott költségelszámolási pályázat révén támogatja a horgász gyermekek szervezett utaztatását a kiállításra, az idén huszonhét csoport érkezett több mint hatszáz gyermekhorgásszal – Vas vármegyéből negyvenkét gyermek utazott a jubileumi, 30. FeHoVa kiállításra Farkas Tamás szombathelyi, Németh István sárvári és Pukler Ferenc rábapatyi szakkörvezetőkkel. Beszámolójukból kiderül: már az úton nagy volt az izgalom, a programot pedig az Energofish gyereksaroknál kezdték. Mindenki kapott egy pontgyűjtő kártyát, majd a teljesített feladatokért egy-egy matricát a különböző állomásokon. A feladatok a résztvevők egybehangzó véleménye szerint sokrétűek és érdekesek voltak: halfelismerés – interaktív foglalkozás; a nagy Akváriumnál Magyarország halaival kapcsolatos kérdéssor; MOHOSZ-stand – különböző játékok, tesztek; célba dobás. A szabadprogram keretében a gyerekek kipróbálhatták a virtuális fárasztást, választhattak orsót, botot. A vadászpavilont is felkeresték – itt a solymászat és a virtuális lövészet volt kihagyhatatlan –, ahogyan természetesen a kutyakiállítás, ami a kis kedvencek simogatásával zárult. A vasi gyerekek is rengeteg izgalmas, emlékezetes élményt gyűjtöttek a budapesti kiállításon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában