Széles választék

2024.02.25. 14:00

Feketebabtól a kínai selyemvirágfáig - Magbörze a Kámoni Arborétumban - fotók

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

Jó fehérjeforrás, mikroelemekben gazdag, fagyasztóból is évekig vethető - sorolja a bab előnyeit Márczi Elvira kertészmérnök, akik otthoni kertjében minden élelmiszert megtermel magának, a börzére most különböző babokat hozott magával: feketebabot például, ami a Karib-tenger térgében népszerű étel. A libamájbabot fényes termése és selymes íze miatt ajánlja, a lóbab pedig a térségünk hagyományos fajtája. Utóbbira egyébként akár dísznövényként is tekinthetünk - kékeszöld lombja és fehér-fekete virága van. A szakember azt tanácsolja: babot mindenképpen kerítés vagy támfal mellé vessünk, mert magasra nő a növény. Egy asztallal arrébb Radványi Róbert sárga paradicsom, kínai selyemvirágfa és a fásszárú pünkösdi rózsa magját kínálja. Utóbbiak pillanatok alatt gazdára találnak - a gencsapáti házaspár a saját kertjükbe tervezi elvetni őket. Találni még hagyma, bazsalikom, dísztök magokat, különböző virággumókat is. 

Mára igazi közösségi eseménnyé nőtte ki magát a magbörze. Itt árusítás nincs, de cserebere annál inkább - mondja Bukicsné Janzsó Ildikó szervező. Hozzáteszi: tapasztalatszerzésre is jó alkalom ez, az adott mag gazdája ugyanis mindent tud a növényről - a vetéstől az ápoláson és a felhasználáson át a magnyerésig.  

A mostani, harmadik alkalmat a tavaszi szezon elejére szervezték, és elsősorban olyan hobbi és profi kertészeket vártak, akik vegyszermentes körülmények között, saját kertjükben termelnek. A látogatóktól pedig csak annyit kértek: a hazavitt magot ültesse el, fogjon magot a termésből és ossza meg a következő börzén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában