Mozogott a föld

2024.02.01. 09:30

Földrengés volt Ausztriában - Szombathelyen is érezni lehetett a földmozgást - írásunk frissült

A földrengést Magyarország nyugati részén is érezték. A földrengést erőssége 4,5-ös volt 4,4-es erősségű földrengés rázta meg Kelet-Ausztriát csütörtök hajnali 2 óra 59 perckor.

Vaol.hu

A földmozgást egész Burgenlandban érezni lehetett. Számos lakost, akit bútorrázkódás vagy nyikorgás ébresztettfel, a közösségi médián keresztül számolt be az észleléséről - írja a meinbezirk.at.

A GeoSphere Austria (ZAMG) osztrák földrengésszolgálat szerint a 4,4-es erősségű földrengés körülbelül 6 kilométeres mélységben történt. Az epicentrum Gloggnitztől délnyugatra, Eisenstadttól mintegy 56 kilométerre volt.

Burgenland északi és déli részének sok lakosát felébresztette álmából a rengés. „A földrengés erősen érezhető az epicentrum környékén!” – erősítette meg mag. Anna Smith, a ZAMG szeizmológusa nem sokkal a földmozgások után.

Néhány percen belül felrobbant a közösségi médiában az ágy remegéséről vagy a berendezési tárgyakból, például ládákból és komódokból származó zajokról szóló bejegyzésektől. Néhányan azt írták, hogy a kutyáik ugatva jelezték a földrengést másodpercekkel azelőtt, hogy észrevették volna, míg másoknak a kedvtelésből tartott madarak riadót fújtak.

Még mindig nem világos, hogy az épületekben vagy az épületekben történt-e kár – de lehetséges. A GeoSphere Austria a honlapján felhívja a figyelmet arra, hogy előfordulhat, hogy ekkora méretű kisebb károk keletkeztek.

A ZAMG statisztikái szerint 1972 óta 24, 3,6-os vagy annál nagyobb erősségű földrengés okozott károkat Ausztriában. A listán szereplő legutóbbi példa 2021. április 20-i, 4,4 magnitúdóval Neunkirchen körzetében.

A legfrissebb hírek szerint a földrengést több szomszédos országban is érezni lehetett, így Csehországban, Horvátországban, Magyarországon, Szlovákiában és Szlovéniában is.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában