Bor- és sajtest

2024.02.16. 07:00

Folytatódik a répcelaki gazdálkodók és sajtmesterek két évtizedes programja

Ma folytatódik a répcelaki gazdálkodók és sajtmesterek két évtizedes programja: a Répcelaki bor- és sajtest.

Polgár Patrícia

Sajtmesterek. Középen Dömötör Sándor

Forrás: VN-archív

Dömötör Sándor sajtmester, az estek egyik megálmodója elmondta: csaknem húsz éve, hogy megtartották első, a ház körüli teendőkkel foglalkozó előadásukat. Azóta évente egyszer a kerttulajdonosok, valamint a borok és sajtok kedvelői évente egy alkalommal – a koronavírus-járvány alatt bevezetett korlátozások idejét leszámítva – összegyűlnek, hogy a gasztronómiai élmények mellett hasznos tudással is gyarapodjanak. 

– Elsőként a gyümölcsfa- és szőlőültetésről, valamint a növények gondozásáról tartottunk előadást, majd arra jutottunk, hogy a munkánk eredményét meg is kellene kóstolni, ekkor kezdődtek a borkóstolók. Ehhez társult hozzá a sajtkóstolás, hiszen a sajtgyártás mégiscsak több mint száz éve összekapcsolódik Répcelak nevével – fogalmazott, majd hozzátette: a kétezres évek elejéig Répcelakon a legtöbb háztartásban készítettek bort, még ma is többen foglalkoznak ezzel hobbiszinten. 

Így a kóstolókra mindig hazai nedűvel készülnek. Az évek során tartott már náluk előadást Majthényi László, a vármegyei közgyűlés elnöke és több tejüzem vezetője is. A tavalyi előadáson a klímaváltozásnak a házi kertekre gyakorolt hatásairól hallhattak. Ezúttal pedig Pálla Péter, a helyi gazdabolt vezetője a nyugat-dunántúli borrégióról beszél a megjelenteknek február 16-án, pénteken 17 órától a művelődési házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában