Tavaszi hadjárat

2024.02.10. 15:32

Huszárok, hagyományőrzők, fegyverek ma a Béke téren - megemlékezés a Herényiek Házában és udvarán

A 175 évvel ezelőtt történt 1848/49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratára (1849. április 2 - május 21.) huszárok emlékeznek ma a Herényiek Házában egy reggeltől estig tartó programsorozattal.

Merklin Tímea

Fotó: Unger Tamás

A herényi Béke tér parkjába kitelepült a Klapka György Lovas Polgárőr Hagyományőrző Egyesület és a Kis Huszár Tagozat. Fegyver és egyenruha gyűjteményt, ágyúkat mutattak be. A rendezvény idején a tárogatós zenét Avas Bendegúz szolgáltatja. A belépés díjtalan.

20240210_tavaszihadjaratherenyiekhaza_ut (7)
Avas Bendegúz tárogatóművész a Herényiek Házában  
Fotó: Unger Tamás

A Herényiek Házában történelmi animációs filmet vetítettek az isaszegi csatáról és a tavaszi hadjáratról, és további filmrészleteket mutattak be (isaszegi csata, Budavár bevétele, Kőszívű ember fiai).  Vetítettek stúdióbeszélgetéseket hadseregszervezésről (Németh Balázs és Dr. Kedves Gyula történészek), történelmi személyiségekről (Dr. Hermann Róbert és Dr. Kedves Gyula történészek), hadműveletekről (Dr. Hermann Róbert és Kemény Krisztián történészek).

Volt előadás az „Érc-alapról” – miként zajlott az országos gyűjtés a honvédsereg felállításához, a honvédség harcászati hatékonyságáról, Görgei Artúr tábornok sikeréről, vezetői, vezetési képességeiről és módszereiről. A megemlékezők kora délután megkoszorúzták a helyi hősi emlékművet - tárogatós zenével és ágyúlövéssel kísérve.

A délutáni program felidézi, hogy 35 éve emlékeznek a Tavaszi Emlékhadjárattal a történelmi tavaszi hadjáratra. 14 órakor bevonultak a huszárok tárogatós zenével; köztük az Isaszegi Szent Márton Lovas Hagyományőrző Egyesület, a Klapka György Lovas Polgárőr Hagyományőrző Egyesület, a Kis Huszár Tagozat képviselői és a Veresegyház Katonai Hagyományőrző Egyesület. Bemutatták tevékenységüket, a további programban pedig lesz előadás a Tavaszi Emlékhadjárat 35 éves történetéről, vetítik a Görgei Artúr tábornok életét bemutató dokumentumfilmet.

20240210_tavaszihadjaratherenyiekhaza_ut (10)
A kiállításon 120 könyv is látható 
Fotó: Unger Tamás

 A Herényiek Háza kistermében kiállítás látható a tavaszi hadjárattal kapcsolatos könyvekből, képekből (térképek, fényképek, korabeli plakátok, hirdetési lapok, körülbelül 120 könyv, eredeti reprint és hagyományos kiadások, lapozható, olvasható lehetőséggel) és a Tavaszi Emlékhadjárattal kapcsolatos könyvek, képek, plakátok, fényképek gyűjteményéből.

A Herényiek Háza udvarán Németh Gábor korabeli fegyver gyűjteménye, az Isaszegi Szt. Márton Lovas Hagyományőrző Egyesület fegyver gyűjteménye tekinthető meg, és bepillanthatunk a huszártábor életébe. 

20240210_tavaszihadjaratherenyiekhaza_ut (17)
A Herényiek Házában most korabeli fegyvereket is láthatunk
Fotó: Unger Tamás

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában