A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja

2024.02.25. 18:13

Kótai József volt a szónok Csepregen

A kommunizmus áldozatairól emlékeztek meg Csepregen vasárnap délelőtt a Promenádon. Beszédet Kótai József, önkormányzati képviselő mondott.

Vaol.hu

Kótai József, beszéd közben

Csepregen idén a  Promenádon emlékeznek meg a kommunizmus áldozatairól.  Az eseményen a helyiek mellett Horváth Zoltán polgármester is megjelent. - A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja megtartását az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata rendelte el, és lett február 25-e az emléknap - fogalmazott beszédében Kótai József, önkormányzati képviselő.

Kótai József
Kótai József, beszéd közben

- Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállás amiatt a szovjet hatóságok letartóztatták - folytatta Kótai József. 

A főtitkár 1955-ig volt szovjet kényszermunkatáborban, s csak élete utolsó négy évére érkezhetett haza Magyarországra. Magyarországon 1945 után gyakorlatilag nem volt olyan család, melyet valamilyen módon ne érintett volna a kommunista elnyomás. 1945 és 1950 között közel 60 ezer ember került bíróság elé, ebből 26997-et el is ítéltek, 477-et halálra ítéltek, 189-et kivégeztek. Ugyanebben az időszakban 50 ezer embert internáltak, 15 ezret pedig kitelepítettek lakóhelyükről. A szovjet kényszermunkatáborokban 200 ezer magyar lelte halálát. 

Az 1956-os forradalom után közel 35 ezer személy ellen folyt eljárás, közülük 14 ezret elítéltek, 229 esetben pedig kivégzés is történt. 

- Emlékezzünk az áldozatokra és hajtsunk fejet előttük - zárta szavait a képviselő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában