Házasság Hete

2024.02.21. 07:00

Létezik-e holtomiglan, holtodiglan? - erre a kérdésre keresték a választ Szentgotthárdon

Létezik-e holtomiglan, holtodiglan? - erre a kérdésre keresték a választ a Házasság Hete apropóján szervezett beszélgetésen, a szentgotthárdi Refektóriumban. Szép Renáta kérdezett, Sipos Edit, húsz éve házasságban élő, háromgyermekes édesanya, Papp Bálint friss házas és Bodorkós Imre plébános válaszolt.

Tóth Judit

Bodorkós Imre, Sipos Edit, Papp Bálint és Szép Renáta

Fotó: Szendi Péter

Először Sipos Edit mesélte el a maga történetét, mint mondta, férjével már iskolásként ismerték egymást, a gyermekkori kapcsolatból alakult ki később a vonzalom, a kölcsönös szimpátia - Házasságot kötni akkor érdemes, amikor az ember érzi: önzetlenül el tud köteleződni és el tudja fogadni a másikat - mondta a háromgyermekes anyuka, aki azt is elárulta: 2003-ban ment férjhez, a templomi szertartás, a fogadalomtétel egyik legszebb pillanata volt az életének.

Papp Bálint, a Muraba Európai Terület Társulás igazgatója friss házasnak mondható, 2021 szeptemberben kötött házasságot feleségével. - Soha nem nyomasztott, hogy a baráti társaságomban már szinte mindenki elkelt. Ha valaki úgy köt házasságot, hogy nem érzi igazán, csak meg akar felelni az elvárásoknak, akkor az ingoványos talajra építi a szövetséget.

Bodorkós Imre plébános több száz házasságkötésnek volt részese, 23 évvel ezelőtt esketett először Zalaegerszegen, a Ferences templomban. Emlékezetes eset volt, mert elveszett az egyik karikagyűrű, így Imre atyának improvizálnia kellett: hogy mentsék a helyzetet, az egyik tanútól kértek kölcsön gyűrűt. Szerencsére, a szertartás végére előkerült az eredeti is. - Sokat változott a helyzet, eleinte fiatalabb voltam a pároknál, mára ez megfordult. Nem egyszer fordult elő, hogy általános iskolai osztálytársaim gyermekeit adtam össze - mesélte az atya, aki két beszélgetőpartnerével egyetértett abban: a szeretetnyelv és a hit a legfontosabb, ezek túl tudnak lendíteni a nehézségeken.  

A kapcsolatok sorsa a "mókuskerékben", a szürke hétköznapokban dől el. Nem szabad haraggal lefeküdni, mert az gyökeret ver az ember szívébe, lelkébe - állították a gyakorló házasok, akik hisznek abban, hogy létezik a holtomiglan, holtodiglan. Ennek viszont feltétele, hogy az ember ne legyen önző egy házasságban, értékelje, tisztelje a másikat. -Meg kell találni a közös nevezőt, ami mindig kompromisszumokból áll. Nap, mint nap, újra és újra igent kell mondani, meg kell újítani a fogadalmat, amihez a hit elengedhetetlen - mondta zárásként Imre atya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában