Elismerés

2024.02.16. 15:29

Magyar Ápolók Napja: Életmű-díjjal jutalmazták Könye Imrénét – Vasváron rendezett ünnepséget a MESZK Vas Vármegyei Területi Szervezete - fotók

A Magyar Ápolók Napja tiszteletére rendezett ünnepséget a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Vas Vármegyei Területi Szervezete a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központban pénteken.

Tóth Katalin

Forrás: Szendi Péter

2018-ban, a Kossuth Zsuzsanna születésének 200. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi programra Medveczky Noémi Szonja, az akkori PTE SZESZI Szentgyörgyi Albert Tagintézmény tanulója portét készített az ország első főápolójáról. A kép helyet kapott Vasvár Egészségházának falán, azóta minden év februárjában megkoszorúzzák. Így volt ez pénteken reggel is. Tíz órakor, már a kulturális központban V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő, az esemény fővédnöke köszöntötte az egybegyűlteket a Magyar Ápolók Napja alkalmából.

Életmű-díjjal jutalmazták Könye Imrénét a Magyar Ápolók Napja alkalmából.
Forrás: Szendi Péter

– Lehet egyszerre táplálékot, meleget, biztonságot, társaságot, enyhülést, szeretetet, törődést adni a másik embernek? – az ápolók a kérdésre munkájukkal felelnek, ami kimerítő, sokszor embert próbáló, rengeteg erőt, együttérzést és elhivatottságot kíván – fogalmazott. Hozzátette: minden szakma, hivatás képviselői akkor képesek a legnagyobb teljesítményre, ha erkölcsileg és anyagilag is megbecsültek. Itt az ideje, hogy példát véve róluk, mi is keressük a módját a róluk való szeretetteli gondoskodásnak, többek között erkölcsi és anyagi elismeréssel, szakmai támogatással, megbecsüléssel és hálás szavakkal.

Tóth Balázs, Vasvár polgármestere emlékeztetett: hatodik alkalommal ad helyet városuk a rendezvénynek. Külön öröm, mondta, hogy olyan szakma képviselői ünnepelnek, akikkel a társadalom csupa nemes tulajdonságot – odaadás, segítőkészség, figyelmesség, türelem – társít.

Kossuth Zsuzsanna hősies, önfeláldozó, emberszerető élete alapköve volt a hazai ápolás fejlődésének, jelentette ki Vörösmarty Attila, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara országos szervezetét képviselve. Majd a példaképről beszélt, akit az élet és a körülmények tereltek a segítő hivatás felé, és akit Kossuth Lajos nevezett ki országos főápolónőnek. Ha ma itt lenne köztünk, rácsodálkozna az egészségügyben bekövetkezett hatalmas változásokra. Ám van, ami nem változott: az érték, amit a szakdolgozók ma is képviselnek, emelte ki.

Vígh Andrea, a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház helyettes ápolási igazgatója beszédében rámutatott: a múltat tisztelni kell, a hagyományt ápolni, a jelent megélni, a jövőt építeni. – Legyünk büszkék magunkra, tudásunkra, segítőkészségünkre, empátiánkra. Lehetnek bármilyen modern eszközeink, gépeink, a beteg, kiszolgáltatott embernek szüksége van a jó szóra, a megértésre, a türelemre – fogalmazta meg a szakdolgozók nevében.

Benczik-Tóth Eszter, a Magyar Ápolási Egyesület Vas Megyei Szervezetének elnökségi tagja felhívta a figyelmet: tíz éve már, hogy egyesületük kezdeményezésére az Országgyűlés Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját a magyar ápolók napjává nyilvánította. Majd a főápoló életútját, nemes szolgálatát ismertette. – Legfontosabb üzenete számunkra, hogy olyan életfilozófiát tegyünk a magunkévá, amely mindig a segíteni akarást, az ember tiszteletét tükrözi.

Szabó Péterné, a MESZK Vas Vármegyei Területi Szervezetének elnöke köszöntő szavaival a „legszebb hivatást végzők” ezreiről emlékezett meg, akik legtöbbször egy csapat motorjai, résztvevői a beteg gyógyulási folyamatának a születéstől az utolsó leheletig. Az ápolói, szakdolgozói hivatásról azt mondta: komoly és megterhelő tevékenység mind fizikailag, mind pszichésen; rátermettség, odaadás és önzetlenség kell, hogy a feladatot lelkiismeretesen lehessen végezni. Majd szólt az utánpótlás kihívásairól és a példaképek szükségességéről is.

A PTE Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképzőiskola tanulói „Rejtelmek” címmel adtak elő műsort. Közreműködött még Gyöngyössy Anna és Farkas Anikóa vasvári zeneiskola tanárai válogatással készültek.

A MESZK Vas Vármegyei Területi Szervezet Elnöksége az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is életműdíjjal jutalmazott egy szakdolgozót: Könye Imrénét (Kovács Mária), a Szent-Györgyi Albert Középiskola nyugalmazott szakmai igazgatóhelyettesét. A díjat Szabó Péterné és Vörösmarty Attila adták át.

A péntek nemcsak a megemlékezésé, hanem a meglepetéseké is volt. Amint elhangzott: a köztestület szakképzési feladatainak ellátására 2021. január 19-én megalapította az Országos Szakképzési Központot, mely 2023. január 1-től Szakképzési, Oktatási és Továbbképzési Igazgatóság néven látja el feladatait. Emellett valamennyi területi szervezetnél Szakképzési Irodákat alakítottak ki, ahol szakképzési referensek és ügyintézők állnak rendelkezésre a szakképzési ügyek vonatkozásában.

A MESZK az elmúlt években számos pályaorientációs kiadvánnyal és különféle egészségügyi szakterületet bemutató kisfilmmel segítette a 8. osztályosok pályaválasztását. A Hivatásunk magazin Pályaválasztás 2024 különszámában hat kisfilm hat különböző történetben a valóságról mesélt. A kisfilmekkel kapcsolatban általános iskolásoknak kiírt 6x3 kérdés-felelet játékra nagyon sok hibátlan megoldás érkezett, köztük egy vasi kisdiákkal.

A 14 éves Bebesi Szilárd, az ostffyasszonyfai Petőfi Sándor Általános Iskola tanulója hibátlanul töltötte ki a tesztet, s az ő nevét húzták ki a helyes válaszokat beküldők közül. Egy táblagép boldog tulajdonosa lett, amit az ünnepségen vehetett át.

Zárásként a hat kisfilmből a közönség megnézte a csecsemő- és gyermekápoló szakmát bemutató 4 perces alkotást.

Az aulában adománygyűjtés zajlott: egyik kollégájuk, egy műtőssegéd kisfia gyógykezelésének költségeihez szeretne hozzájárulni a szervezet, bízva abban, hogy így segíteni tudják Ivánka gyógyulását.

Az ünnepséget tudományos program követte Magyar Ápolók Napja – Innováció az egészségügyben összefoglaló címmel. A továbbképzés után este bálba várják a vasi egészségügyi szakdolgozókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában