Verseny

2024.02.01. 11:30

Mérés, pelenkázás, öltöztetés a II. Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny vasi döntőjén - fotók

Január 29-én és 31-én rendezték a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) által szervezett II. Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny Vas Vármegyei döntőjét, melynek a Vas Vármegyei Markusovszky Kórház SKILL Laborja adott otthont.

Tóth Katalin

Forrás: Cseh Gábor

A kórház Romhányi-termében szerdán prof. dr. Nagy Lajos főigazgató köszöntötte a versenyzőket – a PTE Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola nappali tagozatos és felnőttoktatásban részt vevő tanulóit – és a versenybizottságot. Mint mondta, a megmérettetésnek nem titkolt célja, hogy népszerűsítse az egészségügyi pályát, és minél több jó képességű fiatalt vonzzanak a területre. Szabó Péterné, a MESZK Vas Vármegyei Területi Szervezetének elnöke ismertette a verseny menetét és azt, hogy a résztvevők tudását három fordulóban mérik: a helyi elődöntő után a vármegyei döntőről az országos fordulóba négyen jutnak tovább. Tegnap, miután kihúzták a sorszámokat, ugyanazt a gyakorlati feladatot kapta mindenki: „beteg, kliens nélküli” szituációban kellett teljesíteniük alapápolás-gondozás-elsősegélynyújtási alapismeretek témában, szimulációs eszközöket használva, imitátor bevonásával, legfeljebb harminc perc alatt.

„Ön a Csecsemőosztályon teljesít gyakorlatot. Gyakorlatvezetője ellenőrzése mellett mérje meg E.F. nevű édesanya két hónapos gyermekének testtömegét, hosszúságát, fej- és mellkörfogatát. Dokumentálja a mért értékeket. A testtömegmérés eredményéhez használjon percentilis táblázatot. A mérések után pelenkázza be és öltöztesse fel a csecsemőt!” – így szólt a feladat.

Felkért bizottság ellenőrizte, hogyan boldogultak a tanulók a környezet, az eszközök és a csecsemő előkészítésével, a szülő tájékoztatásával. Milyen volt a kommunikációjuk, hogyan mérték a csecsemőt, mennyire tartották be a pelenkázás és öltöztetés szabályait, figyeltek a higiénés, munkavédelmi és betegbiztonsági szempontokra. Az adott szempontrendszer alapján legmagasabb pontszámot elért diákok jutottak tovább.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában