Megmozdult a föld

2024.02.01. 17:41

Nagy morajlás hajnalban – A szombathelyi dr. Kovács Gábor is felébredt a földrengésre

Magyarországi idő szerint csütörtök hajnali 2 óra 59 perckor 4,5-ös magnitúdójú földrengés volt Ausztriában, Bécsújhelytől mintegy 33 kilométerre délnyugatra Gloggnitz település mellett.

Horváth László

Kovács Gábor

Fotó: Szendi Péter

- Egy szombathelyi földrajzosként, a földrengésekkel foglalkozó tanárként igazán különleges élmény volt csütörtök hajnalban egy földrengésre felébredni – mondta lapunknak dr. Kovács Gábor geográfus. – Morajlást hallottam, aztán reggel a híreket nézve tudtam meg jómagam is, hogy 4,5-ös erősségű földrengés volt Ausztriában. A számítások szerint a földmozgást hazánkban a Balaton vonaláig, illetve Szlovéniában és Olaszországban is érezni lehetett.

Földrengés
Kovács Gábor
Fotó: Szendi Péter

Az ausztriai híradások szerint a földrengés nem okozott jelentősebb károkat. 

Az epicentrum Gloggnitztől délnyugatra, Kismartontól mintegy 56 kilométerre volt. A meinbezirk.at azt írta, a közösségi oldalt hamar ellepték a beszámolók. Sokan posztoltak az ágyak, a berendezési tárgyak remegéséről, de zajokat is hallottak. Egyesek szerint a kutyáik ugatva jelezték a földrengést másodpercekkel azelőtt, hogy észrevették volna.

- Térségünkben meglehetősen ritkák az ilyen erősségű földmozgások – folytatta dr. Kovács Gábor. – A mostani földrengés a Bécsi-medencéhez áll közelebb. A helyszín érdekessége, hogy Bécstől a Mürz folyó mentén egy nyílegyenes völgy indul, amely egészen a Mura folyóig tart. Innen kapta a nevét: Mur-Mürz vonal. A völgyben egy intenzív törésvonal húzódik, az egymás melletti kőzetlemezek ellentétesen mozognak. Ha sokáig nem mozdulnak meg, egy idő után már olyan nagy lesz a feszültség, hogy az földrengésként pattan ki. Aggodalomra nincs ok, pusztító földrengés kialakulása a jövőben sem várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában