Jobb megelőzni a bajt

2024.02.27. 11:41

Szaporodnak a nutriák Vasban - biológust kérdeztünk a helyzet súlyosságáról

A Dél-Amerikában őshonos rágcsálónak számító, hódpatkány néven is ismert nutria Vas vármegyei megjelenésére figyelmeztetnek a szakemberek. A faj gyérítése, illetve kiirtása az egész országban kiemelt feladat – a horgászok, halőrök segítségét is kérik az ügyben.

Cseh-Egyed Bernadett

A rágcsáló jellemzője, hogy orr körüli szőrzete, valamint bajuszszálai fehérek

Fotó: VN/Czabán Dávid

– A magyarlaki duzzasztó felvízi részén nagy nutriaállomány él, amelynek gyérítése tavaly már elkezdődött, de van már adat Szombathely környékéről, valamint a Marcal mellől is. A szomszédos Győr-Moson-Sopron vármegye valamennyi vízfolyásában jelen vannak már a nutriák, ezért várható, hogy észak felől egyre gyakrabban jelennek meg egyedei – mondta el érdeklődésünkre Czabán Dávid biológus. 

Vas vármegyében is szaporodnak a nutriák, javasolt a gyérítése
Fotó: VN/Czabán Dávid

Tömegesen szaporodnak a nutriák

Hozzátette: az állat a lágyszárú növényzetet eszi a vizes élőhelyeken, előfordul, hogy a csapat az egész gazdag lápi növényzetet tönkre teszi. Gyors és csapatokban mozgó állat: míg a hód évente egyszer szaporodik és kettő-négy utódot hoz a világra, a nutria évente kétszer hat–tizenkét utódot nemz. Legjellemzőbb felismerési bélyege, hogy az orr körüli szőrzet, valamint a bajuszszálak mind fehérek (a hódoké fekete), a farkuk pedig hengeres, patkányszerű. Mérete nagyobb nyúlhoz mérhető, mintegy hathét kilogramm. 

Korábban bundájáért tenyésztették 

A szakember szólt arról is, a nutria rajta van az inváziós fajok listáján, azaz olyan idegenhonos faj, amely tömegesen szaporodik. Az Európai Unió több országában jelen van és folyamatosan terjeszkedik. A 70-es és 80-as évekig sok helyen tenyésztették bundájáért, de miután a piac összeomlott, a tenyésztők gyakran szélnek eresztették állataikat. 

Hét éve jelentették be észlelését 

A vonatkozó európai parlamenti és tanácsi rendelet szerint Magyarország 2017. március 17-én bejelentette az Európai Bizottságnak Magyarország területén a nutria észlelését. Az eddigi adatok mind azt mutatják, hogy azóta rohamosan terjeszkedik a faj az országban a Duna mentén, valamint annak mellékfolyóin. A tapasztalatok szerint ahol élnek nutriák, ott a horgászok, halőrök tudnak a jelenlétükről, mivel a hódokkal ellentétben ez a faj nappal is gyakran mozog. 

Kérik, hogy aki nutriát lát, jelezze a megadott elérhetőségeken – a telefonszám és e-mail-cím többek között megtalálható a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének közösségi oldalán. Czabán Dávid biológus szerint Vasban még menthető, kezelhető a helyzet, megelőzhető a nutriák teljes elszaporodása. Ezért a tavaly megkezdett felmérést és csapdázást a felső-Rábán a tervek szerint idén folytatja.

Kapcsolódó:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában