Körkép Vas vármegyéből

2024.02.09. 08:01

Télűző vasi zsongás a farsangnak farkán - összegyűjtöttük a helyszíneket

Rövidesen, napokon belül véget ér a farsang. A böjt előtti időszak azonban Vasban is tartogat még zsongást: az előttünk álló szűk egy hétben farsangi böllérbemutatókkal, rönkhúzásokkal és farsangi mulatságokkal próbálják meg minél messzebb űzni a telet.

Polgár Patrícia

Jelmezes mulatság a gencsapáti művelődési házban

Forrás: Varga Albin

Szentgotthárdon kezdik meg a hétvégi farsangi programok sorát pénteken. 11.30-tól a színház előtt látványos télbúcsúztatásra érkeznek Szlovéniából az UNESCO kulturális örökség listáján szereplő kurentek, hogy a szentgotthárdiakkal együtt hívják a tavaszt. Jánosházán ugyancsak pénteken farsangolnak. 16 órakor zenés, maskarás felvonulás, kiszebábégetés és bolondesküvő lesz.

Gencsapátiban farsangfarki disznótoros mulatságot tartanak szombaton a művelődési ház udvarán. A disznó reggel, 7.30-kor sír majd fel, ezt követően a gyermekek, családok betekinthetnek a disznóölés-feldolgozás folyamatába. 16 órától a művelődési házban a farsangi jelmezes mulatság lesz. Zenél a Zsivány Zenekar és DJ G. 

Táplánszentkereszten szombaton 13 órától újra rönkhúzást tartanak. A program a vőlegény „beszerzésével” indul, rövid eszem-iszom után kikérik a menyasszonyt. A táncoslábú sereglet menetének a Herpenyő zenekar húzza a talpalávalót. Az ifjakat a művelődésnek háznál esketik meg, majd árverésre bocsátják a rönköt. A program a művelődési házban tartandó lakodalommal zárul. Zenél a Tavaszi Szél Citerazenekar, fellép a Fergeteg néptáncegyüttes. 

Nádasdon reggel 7 órától böllérbemutató lesz a művelődési háznál, ahol böllérételeket lehet kóstolni. 8–10 óráig megtartják a Nádasdi Helyi Termelői Piacot, ahol a jó hangulatról Horváth Pika Tibor gondoskodik. 13 órakor kezdődik a rönkhúzás, a násznép a művelődési háznál fog gyülekezni. A muzsikaszót Horváth Pika Tibor hegedűn és Horváth Pika Gyula harmonikán biztosítja. A vidám délután 18 órakor Berecz András ének- és mesemondó Félbevágott pipafüst című műsorával zárul. 

Celldömölkön február 12- én, hétfőn az asszonyok veszik birtokba a KMKK Móritz-galériáját. A farsangfarki asszonypartin műsort ad a Celldömölki szenior örömtánccsoport. 

Kőszegen február 13-án, húshagyó kedden a Fő téren: 9.45-től gyermekcsoportok részvételével jelmezes felvonulást tartanak, majd műsort ad a RépaRetekMogyoró Társulat. 11.30-kor az idősek ülőtáncot mutatnak be. 15 órakor kezdődik meg az utcabál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában