vaol.hu podcast

2024.02.04. 10:06

Válogatás a Vas Népe 1994 február 3-i számából

Vaol.hu

Jegyző és polgármester a vádlottak padján

Nem volt olyan ember tavaly szeptemberben Csipkereken és környékén, aki ne hallott volna az esetről, amely a falu polgármesterével és jegyzőjével történt.

Ittasan vezetett a polgármester, a rendőrök bilincsbe verve vitték el őt és utasát vérvételre. Tegnap a Szombathelyi Városi Bíróságon Rácz József büntetőtanácsa kísérelte meg a nem mindennapi eset igencsak összegubancolt szálainak kibogozását.

Patikaedények, ásatásból

Tegnap délután a szombathelyi Savaria Múzeumban érdekesnek ígérkező kiállítás nyílt.

Ismeretes, hogy a majdan felépítendő bevásárlóközpont helyén huzamosabb ideje ásatásokat folytatnak, s nem csak azért, hogy a remélt római kori leleteket megtalálják. Egy felsőbb földrétegben szokatlan legújabb kori lelet került elő régebben, amelyet a múzeum régészei találtak meg, tettek közzé a tegnap nyílt tárlaton.

Képeinken is látható, hogy csaknem százéves patikaedények kerültek elő a Szentlélek Patika (6/7-es gyógyszertár) udvari telkén.

Útalap, aszfaltbetyárok nélkül

Vas megyében 1500 kilométer hosszú aszfaltozott, szilárd útburkolatú úton zajlik a közlekedés, vagy éppenséggel csordogál, máskor meg araszol. A délszláv háború óta megnövekedett tranzitforgalomtól szenved nemcsak Rábafüzes lakossága, de maguk a közlekedők is.

Az autós meg szitkozódik. Hiába az útalap, mintha utat senki nem akarna építeni. Valóban így van ez? Mert Rábafüzesnél elkészül a terelő út, és a megváltozott jogszabályok az önkormányzatok lehetőségeit is kiszélesítette az elmúlt évben. A Vas Megyei Közlekedési Felügyelet igazgatója és Magyar László, a járműfelügyeleti osztály vezetője nyilatkozott a megyei útépítési rendszerben bekövetkezett változásokról, és az előző fejlesztésekről.

Mi lesz az egykori Isis szállóból?

Mint emlékezetes, a Hungarhotels Szálloda és Vendéglátó Vállalat bezárta és értékesítésre felajánlotta az Állami Vagyonügynökségnek az 1968-ban épült szombathelyi Isis szállodát. Azóta különböző találgatások, pletykák járták be a várost, hogy mi lesz az Isis-bői. Nos, utánanéztünk a dolognak: A vasi megyeszékhely központjában lévő egykori kétcsillagos, 72 szobás, hat és fél emeletes, mintegy 3000 négyzetméter alapterületű szállodát értékesítette az ÁVÜ. Az új tulajdonos a helyi Marliz nevű, magánszemélyekből álló zárt körű befektetési-kereskedelmi és lízing részvénytársaság.

A vasiak lemaradta k az IFA-ról

Az IFA ezúttal nem teherautó márkát-jelöl, hanem az Idegenforgalmi Alap rövidítése, ám az alap kiegészítő finanszírozási forrásairól lemaradni legalább akkora hátrányt jelent, mint teherautó helyett gyalog járni. Elég csak összevetni Vas megyét mondjuk Győr-Moson-Sopron megyével. Vasban egyetlen pályázó volt, és egy fölért nem kapott, míg a szomszéd megyében hét pályázó mintegy 22 millió forintos támogatáshoz jutott. A nyolc győri pályázó 53 millió forintot igényelt idegenforgalmi beruházásaihoz, ezzel szemben a vasi pályázó mindössze másfél milliót — nem kapott meg. Persze erről nem a győriek tehetnek...

Vasárnapi (klub)zenélők

A többi között vasárnapi klub is működik Sárváron a művelődési központban. Programjaikat saját igényük szerint állítják össze. Moziba mennek, vagy videón néznek meg filmeket, beszélgetnek, játszanak, zenét, irodalmi műsort hallgatnak vasárnaponként Borsos Géza vezetésével. Egyszóval jól érzik magukat egymással. Legújabban azonban felfedezték egymásban a zeneszeretetet, a zenei tudást… Azóta hétvégeken az együttzenélés örömének áldoznak a fiatalok.

Nincs továbbjutásra érdemes ifi rockzenekar?

A Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban rendezték meg a Ki mit tud? városi fordulóját. A háromórás rendezvényen Szombathely tehetséges fiataljai mérték össze erejüket, tudásukat.

Voltak egyéni, páros és csoportos táncosok, felléptek parodisták, szólóénekesek, valamint a komolyabb zene reprezentatív képviselői. A helyi amatőr zenekarok viadala a program legvégére került.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában