Behívhatnának mást

2024.02.16. 07:00

Lehetne rövidebb a várólista Szombathelyen? - a betegek időpontja nemegyszer kihasználatlan marad

Komoly gond, hogy nem érkeznek meg a betegek a szakrendelésekre az előre foglalt időpontokra úgy, hogy le sem mondják azokat. Más kérdés, hogy bizonyos vizsgálatokra nem lehet behívni beteget az utolsó pillanatban. Egy február 8-i Facebook-bejegyzés nyomába eredtünk.

Tóth Katalin

Javulást hozna a rendszerben, ha időben megtörténne a lemondás

Fotó: Shutterstock

Vastagbéltükrözésre akart február 8-án bejelentkezni egy szombathelyi férfi, de csak augusztus 26-ra kapott időpontot. A közösségi oldalon felvetette: vajon megoldás lehetne-e a hosszú „várólista” ellensúlyozására, hogy a regisztrált, de a szakrendelésen meg nem jelenő páciensek időpontjaira másokat hívjanak be, mindezt előzetes telefonos egyeztetéssel intézve. Segítség lehet-e, hogy ha valaki mégsem tud elmenni a kapott időpontjára, azt időben lemondja? Milyen feltételeket igényelne ez? Van-e realitása, hogy megvalósuljon? 

Utóbbi kérdéseket már mi tettük fel, amikor a konkrét esettel kapcsolatban a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházhoz és a MÁV-Rendelőintézethez fordultunk. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy valós lehet-e a szituáció az egészségügyi szolgáltatóknál. Rákérdeztünk, hogy jellemzően milyen várakozási időkkel kell számolniuk a pácienseknek, és mit tanácsolnak az intézmények a bejelentkezéssel kapcsolatban. 

Várólista - Javulást hozna a rendszerben, ha időben megtörténne a lemondás

Várólista - A Markusovszky-kórház az alábbiak szerint reagált: 

„A Gasztroenterológiai és Belgyógyászati Osztály endoszkópos ellátásaira előjegyzés telefonon kérhető, a háziorvos vagy a szakrendelés orvosának beutalójával. Intézményünkben azt tapasztaljuk, hogy az időponttal rendelkező betegeknek közel 10 százaléka nem jelenik meg a kért vizsgálaton és erről kórházunkat sem tájékoztatja előzetesen, így időpontjuk kihasználatlan marad, ezáltal új betegek behívására ezen terminusokra nem nyílik lehetőségünk. A fentiek eredményeképpen előfordulhat, hogy a betegek nem sürgős ellátást igénylő esetekben hosszabb előjegyzési idővel szembesülhetnek. 

Ugyanakkor fontos hangsúlyozni azt is, hogy a sürgős, daganatos, vagy éppen daganatgyanús esetekben a betegek jelenleg (maximum) 10 napon belül megkapják a számukra szükséges ellátást. Ahhoz, hogy az előjegyzési idő csökkenjen, a lakosság együttműködése meghatározó jelentőséggel bír. A hozzánk forduló betegeknek fel kell ismerniük, hogy a le nem mondott időpontokkal másoktól veszik el a gyógyulás lehetőségét. Amennyiben a betegek időben jelzik, hogy valamilyen ok miatt nem tudnak megjelenni az előzetesen foglalt időpontjukban, munkatársaink egy másik beteg számára fel tudják kínálni az időpontot.

Intézményünk a jövőben kampányt tervez ebben a témában. Mindenképpen szeretnénk az előzetesen nem jelzett távolmaradások számát csökkenteni – írták. 

Várólista - MÁV-Rendelőintézet

– Egyes vizsgálatok feltételekhez kötöttek: előkészítést igényelnek, amelyeket ütemezni kell, eszköz- és személyzetfüggők, ráadásul a beteg általános állapotától is függ, hogy elvégezhetők-e. Nem mindenki alkalmas ugyanis a járóbeteg-szakellátásban ambuláns vizsgálatra – ilyen a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) is. Nem lehet a páciens helyett hamarjában mást behívni – magyarázta az esettel kapcsolatban a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Szombathelyi Egészségügyi Központja (közismert nevén a MÁV-Rendelőintézet) igazgatója, dr. Kovács Lajos. 

Általánosságban – mint mondta – sajnos ők is azt tapasztalják, hogy naponta akár 3-7 beteg nem jelenik meg egy-egy szakrendelésen az előre foglalt időpontra, és le sem mondja azt. Javulást hozna a rendszerben, ha időben, legalább egy héttel előbb megtörténne a lemondás, ha valaki már tudja, hogy nem veszi igénybe a szolgáltatást. Így feltölthetnék az előjegyzésben a helyeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában