Megemlékezés

2024.03.15. 18:59

A Fidesz és a KDNP szombathelyi szervezetei is megünnepelték március 15-ét - fotók, videó

Horváth Zoltán Szabolcs

Fotó: © Cseh Gábor

A délelőtti városi megemlékezést követően délután külön ünnepelte meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóját a Fidesz-KDNP pártszövetség helyi szervezete. Az ünnepség az MMIK előtti téren kezdődött, ahol Jagodits Zsuzsa képviselő-jelölt köszöntötte a megjelenteket, majd röviden felidézte a 1848-49-es eseményeket és rávilágított azok jelentőségére.

Ezt követően felcsendültek a Himnusz hangjai, majd pedig egy fiatalember, Paksa Bendegúz szavalta el Petőfi Sándor egyik költeményét. A folytatásban a díszőrséget adó Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület ifjú huszárai táncolak el egy verbunkost. A látványos felvezetés után lépett a mikrofonhoz Lenkai Nóra, az ELTE SEK rektori biztosa, a Fidesz-KDNP szombathelyi polgármester-jelöltje, aki először a forradalom és szabadságharc történéseire emlékezett, majd pedig Széchenyi gróftól idézettt a nemzet megtartásával kapcsolatban.

- Most megint olyan idők járnak, amikor nemzetünket félteni kell. A háború démonait már elengedték, szinte minden állam a fegyverek erejére támaszkodva kívánja akaratát érvényesíteni. A most dúló konfliktusok kegyetlen közvetlenséggel emlékeztetnek minket: a nemzeti szabadság, a nemzeti béke, a nemzeti önrendelkezés magától értetődő, vagy Istenadta jog – mondta Lenkai Nóra. 

Hozzátette: a függetlenségünk záloga most nem a harc, hanem a megfeszített munka, a nemzet sorsa iránti feltétlen elkötelezettség. Ez utóbbiban már példát mutattak őseink. Nekünk követni kell ezt, szeretett hazánkat, szeretett otthonunkat, Szombathelyt ismét őrhellyé téve a magyar nemzet egységéért.

A polgármester jelölt beszédét követően megkoszorúzták Petőfi Sándort szobrát. Többek közt Hende Csaba, Lenkai Nóra,Kondora Bálint, valamint több jelenlegi városi képviselő, illetve képviselő-jelölt helyezte ez a megemlékezés virágait. Az MMIK előtt tartott megemlékezeés a Szózat közös eléneklésével zárult.

A program a kishuszár-avatással folytatódott a Vasi Skanzenben:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában