Hagyomány

2024.03.15. 18:56

Kishuszár-avatás a Vasi Skanzenben - sok-sok fotóval, videóval

Horváth Zoltán Szabolcs

Fotó: © Cseh Gábor

A Fidesz és a KDNP ünnepi programja a Vasi Skanzenben folytatódott, ahol sor került a kishuszárok avatására.

- Több, mint 10 éve hagyomány, hogy március 15.-én felavatjuk a kishuszárokat. Ebben pedig rendre az egyesületünk tisztikara, valamint a Reményik-iskola nevelőtestülete működik aktívan közre. Így lesz ez most is. Fontos, hogy ezt az eseményt Hende Csabának köszönhetően a magyar kormány is támogatja – fogalmazott Sátory Károly, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület vezetője, aki után a korábbi honvédelmi miniszter, az országgyűlés alelnöke köszöntötte az avatásra felsorakozott gyerekeket.

- Erőt, tisztességet – mondta Hende Csaba, majd röviden elmagyarázta ennek az üdvözlésnek az eredetét és a hátterét. Elmondása szerint nem véletlen, hogy a magyar huszárok egykoron a világ egyik, ha nem a legjobb katonai alakulatának számítottak.

A köszöntők után a gyerkőcök átestek az avatási ceremónián, azaz megkapták a csákót és egy rögtönzött kiképzést, melynek része volt a magyar, valamint a székely himnusz eléneklése is. A program végén pedig következett a talán legjobban várt esemény: az ifjú huszárok megütköztek a labancok seregével. Istennek hála, ezúttal a magyarok nyertek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában