Hagyomány

2024.03.30. 12:42

A harangok elszálltak Rómába – a fiatalok kerepeléssel pótolták Vaskeresztesen - fotók, videó

Vaskeresztesen az önkormányzat, a német önkormányzat és a hagyományőrzők szervezték a húsvéti programokat.

Tóth Katalin

Fotó: © Cseh Gábor

Nagycsütörtökön elhallgattak a templomok harangjai, elszálltak Rómába. A szombat esti feltámadásig a faluban sem hallani harangszót. Nagycsütörtökön 19 órakor, nagypénteken reggel 5 órakor, délben és este 19 órakor; nagyszombaton reggel 5-kor és délben a felnőttek és gyerekek kerepeléssel pótolták. A település hegy felőli végétől, a Vaskeresztes táblától indultak pénteken: nagy hangú, fából készült kereplőiket tolták maguk előtt, és Szent Flórián, a Szentháromság és Szent Antal szobra előtt imádkozták el az Úrangyalát.

Újdonság a programok között, hogy nagyszombaton 18.30-kor a szénatárolónál meggyújtják a húsvéti máglyát [Osterfeuer], piknikre lesz lehetőség.

Húsvétvasárnap reggel 6 órakor Jézus keresésére indulnak a falubeliek. A hegyi és a régi magyarkeresztesi temetői keresztnél találkoznak, utána negyed 7-kor a templomkertben. Onnan a központi temetőbe mennek. A férfiak „zöldre” mennek. A templomkerti közös ima után határjárásra indulnak.

Húsvét hétfőn közös locsolást szerveznek a vaskeresztesiek a szentmise után 11.15-kor a Vas-hegy előtt a színpadon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában