Helyi közélet

2024.03.31. 17:35

A szülőknek sem árt tudni: újabb ízesített e-cigaretta hódít a fiatalok körében

Az ELF Bar után egy újabb ízesített elektronikus cigaretta, a POCO Bar terjed vírusszerűen, elsősorban a fiatalok körében. Az ELF Barhoz hasonló eszköz egy színes, eldobható készülék, mely ízesített nikotinos folyadékot tartalmaz - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján.

Vaol.hu

Az e-cigaretták ízesített változataival elsősorban a fiatalokat célozzák meg

Fotó: Illusztráció: Pixabay

A POCO Bar is egy ízesített elektronikus cigaretta, illegális termék. S mivel az interneten illegálisan vásárolható eszközök felépítése és a töltőfolyadékok összetétele jellemzően nem ismert, ezért fokozottan kockázatos a használatuk - hívja fel a figyelmet az NNK honlapján.

A POCO Bar tartálya akár 10 000 szippantásnyi folyadékot is tartalmazhat (szemben a 20-40 szippantásnyi cigarettával), melyet akár egyszerre, szünet nélkül is bevihet a szervezetébe a fogyasztó. 

Az ízesítés miatt a fiatalok könnyedén túlzásba vihetik a fogyasztást, ami akár nikotinmérgezéses tüneteket is eredményezhet. A nikotinmérgezés első tünetei a gyomor- és béltraktust érintik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hányinger és hányás jelentkezik, de hamar kialakulnak központi idegrendszeri tünetek is. Ilyen a fejfájás, a szédülés, a zavartság - írja az NNK.

Kitértek arra is: az elektronikus cigaretták és az új típusú termékek használatával, világszerte megnövekedett a nikotin okozta mérgezések száma, ennek egyik oka, hogy a termékeken, patronokon feltüntetett nikotin koncentráció - sok esetben jelentősen – több mint a hibahatárnak számító 10 százalékkal – eltér a folyadékban lévő tényleges mennyiségtől. 

Másrészt, már a terméken adott esetben jelzett, jellemzően 3-5 százalékos nikotinkoncentráció is azt jelenti, hogy egyetlen patronban olyan mennyiségű nikotin van, mint egy hagyományos cigaretta esetén 2-5 dobozban összesen 

- mutatnak rá. Mint ahogy a nikotinfüggőség egészségkárosító hatásaira is ismét felhívják a figyelmet: példaként az érelmeszesedést, az inzulinrezisztenciát, illetve a daganatos betegségek kialakulását is említik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában