Elismerés

2024.03.31. 09:00

Az Egis Gyógyszergyár Zrt. kapta a Magyar Innovációs Nagydíjat

A körmendi gyáregységgel is rendelkező Egis Gyógyszergyár Zrt. kapta a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíjat.

Vaol.hu

A 32. Magyar Innovációs Nagydíj díjátadó ünnepsége a Parlamentben

Fotó: VN/Facebook

A magyar cégek versenyképességének erősítését szorgalmazta köszöntőjében Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke a 32. Magyar Innovációs Nagydíj díjátadó ünnepségén. Az eseményről közösségi oldalán is beszámolt Szombathely országgyűlési képviselője. 

 

Az innováció a magyar gazdaság kitörési pontja, de ezen a területen csak az lehet sikeres, aki folyamatosan fejleszt, hiszen az erős nemzetközi versenyben minden újításon továbblép az idő, ugyanakkor sokáig tart, amíg egy ötletből piacképes áru lesz - fejtette ki Hende Csaba a távirati iroda beszámolója szerint.

Elismerően szólt arról, hogy az innovációs díjak nyertesei mertek kockáztatni, elkötelezettek az aktív fejlesztéspolitika iránt, és a szakmai díj remélhetőleg újabb alkotásokra ösztönzi őket. Hende Csaba abban is bízik, hogy egyre több fejlesztő marad és dolgozik belföldön, munkájuk eredményét Magyarországon bontakoztatják ki - tudósított az MTI.

A 32. Magyar Innovációs Nagydíjat idén - a körmendi gyáregységgel is rendelkező - Egis Gyógyszergyár Zrt. kapta az érelmeszesedés kockázatát csökkentő kombinációs gyógyszerkapszulák kifejlesztéséért. 

Poroszlai Csaba, az Egis Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója munkatársai körében, 
miután átvette a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíjat 
Forrás:  MTI/Purger Tamás

Poroszlai Csaba vezérigazgató a díj átvételekor elmondta, hogy az új gyógyszerek kidolgozásához új hatóanyagformákra és új hatóanyaggyártó eljárásra volt szükség, a készítményfejlesztésben is újításokat kellett kidolgozni, ezek közül kettő szabadalomképesnek bizonyult. Az új gyógyszerek jelentős piaci sikert hoztak: a szeptemberben zárult üzleti évben majdnem 24 milliárd forinttal gyarapították a társaság árbevételét. 

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára méltatta, hogy a Magyar Innovációs Nagydíj kiírásra 57 vállalat jelentkezett, csaknem másfélszer annyi, mint az előző évben. Az elismerést a jelentős újítást kidolgozó, Magyarországon bejegyzett vállalatok nyerhetik el, de az innovációk, bármilyen területről származzanak is, az egész világ számára fontosak.
Vitályos Eszter rámutatott: a digitalizáció mellett az agrárium, az energetika vagy a szellemi tulajdonvédelem is nagy lehetőségeket tartogat a magyar gazdaság számára - közölte az MTI. 

A Magyar Innovációs Szövetség 1991-ben döntött az Innovációs Nagydíj megalapításáról - olvasható a szövetség honlapján. A pályázatot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alap keretéből hozták létre. 

 A 32. díjátadón a startup innovációs díjat a Voovo Hungary Kft., az agrárinnovációs díjat a Zilda Tejüzem - Makrom Kft., az ipari innovációs díjat pedig az Electrostatics Kft. vezetői vehették át.
    Kiemelt elismerésben részesült a Ganz Motor Kft., a Hidrofit Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft., valamint a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, a PTE Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium és a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont közös pályázata - írta a távirati iroda.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában