Disznóvágás

2024.03.02. 12:23

Ahol még a kerítés is kolbászból van: Pincés-Kemencés Böllérverseny Lukácsházán - sok fotóval

Százhatvan kilogrammos disznókat vágtak kora reggel a Biotájháznál Lukácsházán – zajilk a 9. Pincés-kemencés böllérverseny, amely egyúttal a disznóvágás hagyományainak éltetése. A reggeli esős idő senkit nem zavart, akkora volt a munka: emitt alig volt vége a pörzsölésnek, mosásnak, bontásnak, darabolásnak, amott már bele is vágtak a feldolgozásba, készül a hurka, a kolbász, a sültek, a disznótoros káposzta, és még a nap is kisütött.

Merklin Tímea

Rengeteg az autó, nagy rétet kaszáltak a parkolóhoz, már itt szól a mulatós zene. Messze hangzik az alkalmi, sátras színpadról, hogy " Véletlenül este berúgott a kecske, felmentünk a Csömötei-hegyre...", és már most felmerül, hogy vajon, hogy mennek haza.

A gasztronómiai rendezvény célja a falusi disznóvágás bemutatása, a tradíciók ápolása, a hagyományőrzés és a hagyományok átadása. Az idén 11 csapat indult a rendezvényen: Győrvár, Lukácsháza, Kőszegpaty, Pusztacsó csapata 9. alkalommal érkezik. Itt van a Debreceni Családi Gazdaság Gyöngyösfaluból, Nemescsó, Csönge és Lukácsháza testvértelepülése a Hargita megyei Csíkkozmás visszatérő vendégként vesz részt a rendezvényen. Idén új csapatok is érkeznek: Szombathely, Bucsu-Narda és Vashosszúfalu-Tájház adja legjobb embereit a versenyre. Az esemény védnöke: Ágh Péter, Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országgyűlési képviselő.

Például a győrváriak standjánál disznósajt illatozik az asztalon, linzertésztából sütöttek rózsaszín, ennivaló kis disznó formájú sütiket extrának, és elmondható, hogy ha nem is kolbászból, de virsliből van náluk a kerítés, mert kolbászból az asztalidísz házikójukat építették - Székely Krisztina ötlete alapján.

A 20-30 főből álló, nagyon felkészült csapatok korábban keltek a szokásosnál, fogópálinkával alapozták a jókedélyt, amelynek utánpótlásáról is bőségesen gondoskodnak. A disznóvágás, pörzsölés, mosás, bontás után az alapanyagokat a kemencés helyszínekre szállították, szokásosan a helyi kemencés hegygazdák segítik a pincéjüknél egy-egy vendégcsapat munkáját.

Virsliből a kerítés, kolbászból a ház
Fotó: Merklin Tímea

A nemescsóiak is régi versenyzők: hímzett falvédőkkel díszítették a sátrukat, cserepekből építettek malac-dekorációt. Hock-Sirson András alpolgármester ötlete alapján terepasztalszerűen építették meg pirított kenyérből a Biotájházat - szalámival cserepezték a tetejét -, és mézeskalácsból sütötték a csapatokat ábrázoló figurákat. A levágott malacokat pizzatésztába tekert virsli adta ki. Mayer Tiborné, a Tézsula egyesület elnöke találta ki a kukoricamorzsoló, disznóőrző enteriőrt.

Csak ámulunk-bámulunk a helyszíneken. A kóstolással vigyázni kell, hamar megtelik az ember, olyan mértéktelen mennyiségű a finom falat, óvatosan válogatva érdemes végig menni a hegyen.

a nemescsóiak terepasztala
Fotó: Merklin Tímea

Az értékelés és zsűrizés már hajnalban a feldolgozáskor megkezdődött, majd 10 órakor a böllér reggeli értékelésével folytatódott. A pontozás több szempont alapján történik.  A szakmai felkészültség, a vendéglátás minősége, az elkészült ételeknél az ízek, a tálalás formája is összeadódik a végső eredménynél, ezért a csapatok mindent beleadnak. 

Pusztacsó megugrotta: itt kolbászból állt a kerítés is
Fotó: Merklin Tímea

A látogatók a beléptetésnél kapott térképpel járhatják be a helyszíneket, majd a rendezvénysátorban a térkép sarkán lévő helyszín megjelölésével szavazhatnak, a legtöbb szavazatot kapó csapat nyeri a közönségdíjat. A nap folyamán elkészített sült pecsenyét, hurkát, kolbászt, disznótoros káposztát, kemencében sült ételt 15 órakor a rendezvénysátorban értékeli a szakmai zsűri.

A fesztivál VIP-vendégei
Fotó: Merklin Tímea

A csömötei szőlőhegyi kilátó melletti vásártéren helyi termelők, kézművesek és iparosok kínálják portékájukat.

Az eseményt 11 órakor Majthényi László, a Vas Vármegyei közgyűlés elnöke nyitotta meg.

 A megnyitó után a Boglya zenekar lépett színpadra, majd őket a helyi a Derű és a Vigyorkák néptánccsoport bemutatója követi.

14 órától a rendezvénysátorban a Sunday Brunch zenekar játszik. A 13-14 éves fiatalok főként feldolgozásokat játszanak, de saját dalaik is vannak. Zenei palettájuk színes. 16.30-tól Sláger Tibó lép színpadra. 17.30-kor hirdetik ki az eredményeket.

Hasznos tudnivaló: a belépőjegy ára tartalmazza a 11 helyszínen az ingyenes étel és italkóstolást, a kulturális és a könnyűzenei műsorok megtekintését, és a báli belépőt is

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában