Megérteni a betegséget

2024.03.27. 07:00

Éveket elvehet a nők életéből - Dr. Bogdány Zsombor Ádám szülész-nőgyógyászt kérdeztük az endometriózisról

Az endometriózis világszerte közel 200 millió reproduktív korban lévő nőt érint. Minden második, fájdalmas menstruációval küzdő nő érintett. Dr. Bogdány Zsombor Ádám szülész-nőgyógyász segített nekünk megérteni a betegséget és kezelési útmutatóval is szolgált.

Csabai Bernadett

Dr. Bogdány Zsombor Ádám beszélt a tünetekről és a kezelési módokról

Fotó: Szendi Péter

Az endometriózis egy olyan betegség, amely sok nő életét érinti, mégis gyakran marad alul-diagnosztizált és kezeletlen. A diagnosztikai késedelem átlagosan 4 év Magyarországon – derül ki az "Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány közleményéből. A kezelés elmulasztása komoly következményekkel járhat a fájdalmas menstruációtól kezdve egészen a meddőségig és az életminőség jelentős romlásáig.

Dr. Bogdány Zsombor Ádám praxisában napi szinte találkozik az endometriózissal
Dr. Bogdány Zsombor Ádám praxisában napi szinte találkozik az endometriózissal
Fotó: Szendi Péter

Pontosan mit jelent az endometriózis?

- Lényegében azt jelenti, hogy a méhnyálkahártya, amely normálisan a méhben helyezkedik el, azon kívül is megjelenik a testben, gyakran a kismedencében. Ez fájdalmas menstruációt, krónikus kismedencei fájdalmat, valamint egyéb panaszokat okozhat, mint például fájdalmas vizelés vagy székelés, illetve fájdalom a nemi élet során - fogalmaz dr. Bogdány Zsombor Ádám.

Sok nő nincs tisztában ezekkel a tünetekkel, vagy egyszerűen elfogadja a fájdalmas menstruációt normálisnak. Kutatások szerint ezek a nők 10 évente egy évet veszítenek el az életükből. A betegség előfordulása sokkal gyakoribb, mint gondolnánk: 10 százalék körülire becsülik az endometriózisban szenvedő nők számát. Nincs tekintettel a korra, de alapvetően a reproduktív ciklusban lévő nők betegsége.

Meddőség és diagnózis

- Az endometriózisnak komoly hatása lehet a termékenységre is. A betegség miatt a petesejtek megtermékenyítése nehezítetté válhat, és az érintetteknek gyakran lombikkezelést kell igénybe venniük a terhesség esélyeinek növelése érdekében. – A Dunamenti Reprodukciós Központ Pannon telephelyén dolgozom - volt Pannon Reprodukciós Intézet -, ennél fogva sajnos mindennap találkozom a betegség minden változatával. A betegeink egyharmada endometriózisos. Létrejön egy gyulladásszerű állapot a kismedencében és innentől már nem mondok újdonságot azoknak a betegeknek, akik a menstruáció idején mozdulni sem tudnak a fájdalomtól. Állatkísérletekben kimutatták, hogy ez a menstruációs véres szabad hasi folyadék gyulladásos anyagokat tartalmaz, amibe ha petesejt vagy spermium kerül, roncsolja, elöli azokat. Innentől kezdve a terhesség nem vagy nagyon nehezen és kiváltságos esetekben jöhet létre. 

Nemzetközi adatok a terhesség létrejöttét normál esetben 12 hónap védekezés nélküli együttlét után 30-50 százalékra  becsülik, ezzel a betegséggel az éves spontán terhesség létrejötte ehhez képest 1-5 százalék! Ennél fogva, ha egy beteg megkapta a diagnózist, lombikkezelést ajánlunk fel. Így az ivarsejteket kivonjuk ebből a közegből, növelve a terhesség létrejöttének az esélyét – fejti ki dr. Bogdány Zsombor Ádám.

 

Hogyan diagnosztizálható?

A szülész-nőgyógyász szerint a diagnózis elsősorban műtéttel és szövettan-vétellel történik, de ha valaki nagyon tart ettől, képalkotó eljárások - mint például az MRI - is segíthetnek a betegség azonosításában. A kismedencei ultrahangvizsgálat is jó módszer, könnyen kivitelezhető és ismételhető eljárás, tapasztalt kézben szűrővizsgálat szempontjából kiváló megoldás marad, de nem buktató nélküli, mert általában csak kései stádiumot tudunk biztosra diagnosztizálni ezzel az eljárással. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a beteggel való beszélgetés már fél diagnózis bármilyen vizsgálat nélkül! - hangsúlyozza.

Milyen lehetőségek léteznek az endometriózis kezelésére?

Van-e prevenció, megelőzhető-e  a betegség? Dr. Bogdány Zsombor Ádám azt mondja: megelőzni nem lehet, időben kell diagnosztizálni és kezelni, akkor a betegség kordában van tartva. 

Első körben a kezelés a fogamzásgátlás vagy a ciklus felfüggesztése gyógyszerrel (pl. progestagen vagy GNHR analóg kezelés), vagy hormon tartalmú spirál felhelyezése és/vagy fájdalom/gyulladáscsillapítók (legjobbak erre az ibuprofent tartalmazó készítmények). Arra törekszem, hogy csak akkor ajánljam a műtétet, amikor a betegnek a mindennapi életét befolyásolja és banálisnak tűnő dolgok (vizelet- és székletürítés, együttlét) is fájdalmassá válnak.

 Definitív megoldás a méh eltávolítása. Amennyiben családtervezés előtt áll a beteg, akkor lombikkezelés a teherbeesés esélyeinek javítására vagy a már említett menstruációs ciklusok felfüggesztése gyógyszerekkel a javasolt terápia – teszi hozzá. Fontos, hogy a nők figyeljenek tüneteikre, és ha gyanú merül fel vagy érzékelik a már említett tüneteket, forduljanak orvoshoz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában