Elismerés

2024.03.20. 18:24

Értékokleveleket adtak át a Vármegyeházán - A Vas Népe is átvehette a magáét - fotók

A „Vas vármegyei Érték” címet tanúsító oklevelek ünnepélyes átadóját ma délután tartották a Vármegyeháza dísztermében. A Vas Népe főszerkesztője, Lőrincz-Farkas Eszter is átvehette napilapunkét.

Merklin Tímea

Forrás: Unger Tamás

Berecz András Kossuth-díjas mesemondót idézte V. Németh Zsolt, országgyűlési képviselő, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos: „Szeretném végre felépíteni azt a szellemi, lelki otthont, amelyben a gyermekeim is jól érzik magukat, ahová messziről is visszatalálnak. Berecz András számára mindez a mesegyűjtést jelent, V. Németh Zsolt úgy adaptálta, hogy végre valahára ez a szellemi-lelki építkezés az egész országban zajlik, méghozzá a hungarikum mozgalom, kincskereső, értékmentő tevékenység révén. 

- Lelkes értékgyűjtő, értékőrző közösségek munkája nyomán bővülnek az értéktárak listái. Épül a szűkebb és tágabb lelki-szellemi otthon, amiben az idősek is örömmel és büszkén időznek, és ami a fiatalok számára is érdekes és izgalmas – fogalmazott a miniszterelnöki biztos. Hozzátette: A képletes és a szó szerinti építkezésben is élen jár Vas vármegye: értéknapok, értékkonferencia, fesztiválok, kiállítások tartoznak ide, büszkék lehetünk a vármegyei közösségekre; minden második településnek van már értéktára. Különösen gazdag a Vas Vármegyei Értéktár: 129 elemet listáz.

Ezek közül több mint harmincnak képviselője és felterjesztője a mai alkalommal vehette át a jól megérdemelt értékoklevelet, amelyet Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke és Kevy Albert, a Vas Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke adott át számukra.

Vas vármegyei Értékoklevelet kaptak ma a következő értékek: Vasi Skanzen, Pável Ágoston életműve, Kercaszomor a „Legbátrabb falu”, a Vaskeresztesi hagyományok és a – Vas-hegy termőterülete, Vaskeresztesi bor, a Szelestei Arborétum,  a Szajki tavak, a Vasvár-szombathelyi Székeskáptalan szellemi és kulturális öröksége, levéltára és emlékhelye, a Vas Népe,  a lakossági elérést tekintve országosan első helyen álló vármegyei napilap, a Tömördi Madárvárta,  a Magyarszecsődi Kisboldogasszony Plébániatemplom, a gróf Sigray család szellemi öröksége, épített és természeti környezet hagyatéka, Ottlik Géza és az Iskola a határon, az Őrségi kitelepítések emlékének megőrzése,

Dr. Pesovár Ernő szellemi hagyatéka, a Márk Rozárium, a döröskei mérleg múzeum, a Boldogasszony Anyánk Vas Vármegyei eredete - Lancsics Bonifác szerzői életútja, a Rába-folyó, a kalinkó, a hagyományos Vas vármegyei lakodalmas sütemény (ez utóbbi két oklevél a Vármegyeházán kerül kihelyezésre).

Vasi értékoklevelet kapott továbbá a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő, Beszprémy Józsefné munkássága, Körmend Kosárlabda Sportja, a Dozmati Regösének, a Haladás Vasutas Sportegyesület, a Kámoni Arborétum, a Savaria Történelmi Karnevál, a velemi Stirling-villa, a kőszegi és kőszeghegyaljai becsületkassza hagyománya, a velemi gesztenyeünnep és a velemi gesztenyéhez kapcsolódó kulturális és gasztronómiai hagyományok, Békássy Ferenc emlékezete, a Csömötei-hegyen álló hegypince és ahhoz kapcsolódó hagyományok Lukácsháza, a herényi virágkertészet hagyománya és a Herényi Virágút, a horvátzsidányi Peruska Mária-kegyhely, a Kis-Somlyó, a pápoci körtemplom, a Váti Szentkút, az annunciáta nővérek szellemi öröksége.

Az ünnepségen Weöres Sándor és Gazdag Erzsi versei hangzottak el, és megköszönték a felterjesztők és értékbirtokosok áldozatos munkáját, amit a Vas vármegyei értékek megőrzéséért tesznek, további sikeres munkát kívántak nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában