Helyi közélet

2024.03.05. 19:00

Fontos a dolgozók mentális egészsége

Bár a magyarok többsége szerint fontos lenne a mentális egészséggel többet foglalkozni, nem kap elég figyelmet a téma. Mekkora szerepet játszik a munkahely a jóllétünkben? Erre is válaszol az Impact Works legfrissebb felmérése.

Vaol.hu

A megkérdezettek majdnem fele gondolja úgy, hogy a magyarok mentális egészségi állapota aggodalomra ad okot. Rendkívül magas azok aránya is, akik találkoztak már a környezetükben stressz okozta fizikai panaszokkal és/vagy alvásproblémákkal, ezt követik a depressziós, majd a szorongásos tünetek. Alkohol- és/ vagy drogproblémák minden második ember környezetében vannak. A válaszadók fele számolt be arról, hogy az utóbbi egy évben neki is voltak mentális jellegű egészségi problémái. Pszichológushoz a nehézségeket tapasztalók mindössze 17 százaléka fordult. Ebből talán már szinte magától értetődő eredmény, hogy a magyarok nehezen hozzáférhetőnek tartják a professzionális segítséget. A magánellátást már sokkal inkább járható útnak látják, de ehhez az kell, hogy a páciens meg tudja fizetni a szakembert. Huszonhárom százalékuk még ennél is szkeptikusabb, szerintük akkor is nehéz segítséget kapni, ha van rá anyagi keret. A munkahely a megkérdezettek majdnem 90 százaléka szerint fontos szerepet tölt be abban, hogyan érzik magukat az emberek a bőrükben. A többség úgy gondolja, hogy a munkáltatónak felelőssége törődni a dolgozók jóllétével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában