vaol.hu podcast

2024.03.06. 14:23

Gazdag programkínálattal készülnek a civilek márciusra

Nőnapi virágvásárra, nagypénteki zenés passióolvasásra és szabadegyetemre is hívtak a szervezetek kedden, az év harmadik civil sajtóreggelijén a Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ irodájában.

Vaol.hu

Civil sajtóreggeli

Fotó: Unger Tamás

A 2. világháború utolsó hónapjaiban Vas vármegye két településén, Velemben és Kőszegen őrizték a Szent Koronát, végül március végén Kőszegnél lépte át a magyar államhatárt, emlékeztetett a Kőszegi Polgári Kaszinó elnöke, Csiki István. A Szent Korona nyomában Kőszegen és Velemben címmel március 22-24-én készülnek programokkal. Pénteken a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Iskolában a honvéd koronaőrök és hagyományőrző koronaőrök bemutatót, toborzót tartanak, este ünnepi könyvbemutatót szerveznek. Szombaton Velemben, a megújult Stirling-villában lesz történelmi emlékülés neves történészek és koronaőrök közreműködésével. A kőszegi Jézus Szíve templomban ünnepi szentmise zárva a napot. Vasárnap a városban helytörténeti sétához, a koronaőrző bunkernél vezetésekhez csatlakozhatunk, majd megemlékezés és tábla-, valamint szoboravatásra hívnak. Szombaton és vasárnap nyitva lesz a kőszegi koronaőrző bunker.

Szombathelyi Zsidó Hitközség Szabadegyetem

A Szombathelyi Zsidó Hitközség aktuális programjairól – a Holokauszt 80. évfordulója, Szabadegyetem – Sugár Judit elnök számolt be. A Szabadegyetem tavaszi szemeszterében Darvas István főrabbi tartja az első előadást március 6-án, szerdán 17 órakor Tényleg lyukas lepedőn keresztül? címmel. A folytatásban előadás várható még márciusban a pápai zsidóság történetéről 14-én; 21-én Előpurim az Ábrahám fiaival – Fináli Gábor rabbi és zenekara ad koncertet a Bernstein Béla Kulturális Központban. A sorozat május 29-én ér véget. Érdekesnek ígérkezik az április 24-i Kincses Károly előadás a szombathelyi származású Reismannokról, Szombathelyre érkezik majd Csepeli György és Gábor György is.

Közösség-Tér-Település projekt Nádasdon

Új elem a sajtóreggeli palettáján a Közösség-Tér-Település projekt. A központ Nádasd – a kezdeményezésről Kovács Vanda programvezető, KTT társalapító – Közös Pontok Közösség – és Településfejlesztő Nonprofit Kft. és Karvalits Zoltán polgármester beszélt. A KTT egy év időtartamú települési szintű közösségi tervezési folyamatok sorozata, amelyek végén a helyi közösséggel egy hét alatt megépítenek egy, az igényeikre szabott szabadtéri közösségi teret. (Hosszú távon köteleződnek tehát el egy település mellett, megszólítják a helyieket és olyan szabadtéri közösségi tereket terveznek, amelyek a helyi igényekre, szokásokra reagálnak.) Minden évben más-más településeken terveznek és építenek. Nádasdon arra kaptak felkérést, hogy a község tinédzsereit szólítsák meg. Kovács Vanda elmondta, október óta vannak jelen Nádasdon. Az iskolaudvaron a szánkódombot és az iskola előtti parkot „vették be” ötletekkel, álmokkal, a gyerekekkel közösen. Közben a felnőttekkel közösségi forrásteremtéssel hozzák létre az anyagi bázist, amelynek eredményeként megépülhet a közösségi tér. Hétvégén indul az adományszerző weboldal. Karvalits Zoltán arról beszélt: nemrégiben a hagyományőrző rönkhúzáson a rönköt árverésre bocsátották, ez az első adományösszeg. Rendezvényeket szerveznek, támogatókat keresnek a cél érdekében. Retró majálissal készül a település, az iskola a családi nap bevételét ajánlotta az ügy érdekében. Várnak minden támogatót.

Beiskolázási program és ruhacsere

A Perintparti Szombathelyi Waldorf Iskola képviseletében Sohajda Zsuzsanna és Lengyel Balázs érkezett. Háromrészes beiskolázási programsorozatuk folyik: március 6-án és 13-án is lesz előadásuk 16 órától – gyermekeket, szülőket is várnak. A Szent Márton Cserekörnek a civil irodában lesz programja: 14 órától 17.30-ig ruhacserével készülnek, 17 órától a Kilences kávézóban Kovács Delinke beszél a tavaszi gardróbfrissítésről.

Répcelaki Szabadegyetem

A 2001-ben alakult répcelaki Nyitott Tér Közhasznú Kulturális Egyesület színes, változatos programkínálatát Nagy Ferencné elnökhelyettes ismertette. Március 20-án, szerdán 18 órakor lesz a Répcelaki Szabadegyetem 140. előadása Magyarország az én hazám – A magyarság szimbólumai címmel. Előadó: dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató, egyetemi docens. Március 24-én, vasárnap 18 órakor Büki Attila Az elhivatott című színművét mutatják be a Vasvári Játékszín Egyesület előadásában. Az esten jelen lesz a színmű szerzője.

A VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar Egyesület programjai

Március 29-én az evangélikus templomba Nagypénteki Zenés Passióolvasásra (J. S. Bach- Máté passiójának részleteivel); 31-én a Székesegyházba húsvétvasárnapi ünnepi szentmisére (Leo Delibes: Missa Brevis – az SSO rézfúvósainak kíséretével) hív a VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar Egyesület. A sajtóreggelin Pataky Albert elnök és dr. Hadarits Ferenc elnökségi tag beszélt zenei szolgálatukról a két programon.

Érzékenyítés a Down-szindróma világnapján

Érzékenyítő programot tervez a Down-szindróma világnapján, március 21-én a Jáki Kulturális Élet Egyesület. Elnökük, Kecskés Andrea elmondta: a résztvevők négy állomáson különböző feladatokkal szembesülnek, melyek megmutatják, hogy a Down-szindrómások miként látják, érzékelik, élik meg a világot. A világnap alapvető céljával azonosul egyesületük: felhívják a figyelmet a szindrómára, segítve a társadalmi megértést és hozzájárulva ahhoz, hogy a Down-szindrómások emberi méltósággal a társadalom aktív tagjaiként élhessenek, megvalósíthassák a függetlenségüket, önképviseletüket és döntési szabadságukat. A helyszín az Ady Endre Művelődési Ház Közösségi Színtér (Ják, Szabadság tér 2.) Reggel 8 és 13 óra között várják a betérőket és a Jáki Nagy Márton Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola osztályait.

Nőnapi virágvásár

Nőnapi virágvásárt szervez március 7-én 14 és 16 óra között az Olad Városrészért Egyesület a Simon István utcai Általános Iskola aulájában. Március 12-én 17 órakor Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színház művésze és alkotótársa, Varga Richárd érkezik verses-zenés összeállítással az iskola könyvtárába – Patona Tamás alelnök szólt a programokról.

Erdőverzum és önismeret

Április 6-7. az Erdőverzum kétnapos önismereti túra időpontja Kőszegen és környékén. Az önismeret fejlesztésére számos módszer áll már rendelkezésre. A természetben való tartózkodás fizikai és mentális előnyökkel jár. A tudatos jelenlét a mai kor emberének nehéz, hiszen a sok inger, a ránk zúduló információ, a szerepeink, amelyekben helyt kell állnunk, megnehezítik a tudatos jelenlét gyakorlását. Erre kínál lehetőséget a program, kicsit hátrahagyva a civilizációt, kapcsolódva magunkhoz és a természethez. A szervező Pál Laura. A Vasvári Nagytérségi Népfőiskoláért Alapítvány együttműködésével valósul meg a túra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában