Vasi vizeken

2024.03.10. 17:18

Horgászok, figyelem! Öt vasi tóba került compó

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a haltelepítések során törekszik a minél nagyobb fajgazdagságra. Ehhez igazodva február utolsó napján compótelepítés zajlott öt vasi tavon.

Vaol.hu

Mesterházy József compókat telepít vasi tavakba

Fotó: VN/Vasi Vizeken

A szombathelyi Halászmester Kft. közreműködésével valósult meg a compótelepítés. Összesen 212 kilogramm I-II. nyaras compó érkezett, ebből 25 kilogramm jutott a szombathelyi Csónakázótóba és a Gencsapáti-tóba, 50-50 kilogramm a Szombathelyi Horgász-tóba és az Abért II. tóba, valamint 62 kilogramm a Vasvári-tavakba.

A szövetség vizein a compó legkisebb megtartható mérete 30 centiméter, amelyből napi két darab tartható meg - emlékeztett Mesterházy József halgazdálkodási csoportvezető. A telepített halak döntő többsége még nem érte el a megtartható mérethatárt, és mivel lassan növő fajról van szó, - a táplálék-ellátottságtól függően – ez akár még 1-2 évet is igénybe vehet.

A compó a pontyfélék családjába tartozó faj, többen doktorhalként vagy cigányhalként ismerik. 2016-ban elnyerte az "Év hala" címet. teste zömök, erőteljes felépítésű, magas faroknyéllel. Szája kicsi, csúcsba nyíló, mindkét szájzugon egy-egy rövid bajuszszál lóg, szemei kicsinyek. A compó túlnyomórészt lassan folyó vizekben, valamint sűrű növényállományokkal benőtt, iszapos fenékű, sekély, melegebb vizű tavakban él. Óvatos, a fényt kerülő halfaj, napközben rendszerint a fenékre húzódik, és csak szürkületkor élénkül meg. Az iszapban keresgéli szúnyoglárvákból, férgekből és csigákból álló táplálékát, de növényeket is fogyaszt. A telet az iszapba ásva tölti. Fekete, sárga és piros színváltozata is előfordul.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában