Közlekedés

2024.03.01. 11:00

Vezetés ködben - felejtsük el a reflektort!

Úgy tűnik köddel búcsúzik a tél, ez pedig eléggé megnehezíti a látási viszonyokat az utakon. A meteorológiai szolgálatok szerint leginkább a nyugati megyék érintettek, a tartós, sűrű köd miatt elsőfokú riasztást adtak ki Győr-Moson-Sopron Veszprém, Zala és Vas vármegyére is a napokban.

Csabai Bernadett

Ködben ne használjunk reflektort!

Forrás: Freepik

Fotó: Mateus Andre

A riasztással nem lőttek mellé, az Időkép beszámolója szerint a Balatonnál akkora a köd, hogy a víz és az ég látványa gyakorlatilag egybeolvad. Ilyenkor akár percek alatt képes drasztikusan lecsökkenteni a közlekedési látótávolság, ez pedig megnöveli az ütközések és balesetek kockázatát az utakon. Érdemes megfogadni a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsait, hogy biztonságban hazaérjünk ködfoltos időkben is.

pm1125kod2
Ködben csak ködlámpa vagy tompított fényszóró használható! Forrás: MW-archív

Ködben nincs száguldozás

Elsősorban „félhomályban” nem megyünk gyorsan, azaz ködben mindenképp csökkentünk kell a jármű sebességét. A KRESZ kimondja, hogy mindig látási viszonyoknak megfelelően kell közlekednünk, tehát ha alig látunk ki az autóból, akkor bátran mehetünk harminccal is ötvenes táblánál, hiszen az időjárás ezt indokolja. A nagyobb követési távolság is alapvető ilyen körülmények között, a rendőrség azt ajánlja, hogy legalább akkorát tartsunk, amennyivel haladunk – azaz 50 km/h esetén legalább 50 méterrel maradjunk le az előttünk lévőtől.

Minden balesetveszélyes manővert redukáljunk le, tartózkodjunk az előzéstől is. Azt is fontos kiemelni, hogy sűrű ködben nehezebb észrevenni a gyalogosokat és a biciklivel haladókat is, tehát  alapvetően nagyobb koncentrációt igényel a vezetés, érdemes gyakrabban pihenőt tartani, főként hosszú utazás során zajlik a vezetés ködben. 

Az autónk láthatósága prioritás ilyen időjárás esetén. A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a fényszórókat, az irányjelzőket és a szélvédőt is tartsuk tisztán – eleve nehezített terep a ködben vezetés, hát ha még az ablak is koszos és alig látunk ki rajta... Ha van, érdemes használni a ködlámpát, ha nincs, akkor a tompított fényszórót. Arra viszont különösen figyeljünk oda, hogy a távolsági fényszórót, vagyis a reflektort kifejezetten tilos használni, mert az a köd visszaveri a fényt, ezáltal egy vakító fallal találja szembe magát az autós.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában