Az állatok a középpontban

2024.03.27. 16:25

Közel száz diák vett részt Táplánszentkereszten az Apáczai olvasás- és képzőművészeti versenyen - fotók

Mintegy száz diák érkezett szerdán a Táplánszentkereszti Apáczai Csere János Általános Iskolába az intézmény névadójáról elnevezett olvasás- és képzőművészeti versenyre. A kétfordulós megmérettetésen a szövegértésüket és kifejező hangos olvasásukat, illetve rajztudásukat értékelte a zsűri.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

Több mint két évtizedes hagyománya van az iskolában a megmérettetésnek, évek óta tavasszal rendezik, tudtuk meg Szakál Szilviától. Az igazgató hozzátette: minden évben egy téma köré csoportosulnak a feladatok – az idén állatokról szóló szövegekkel ismerkedtek külön a 2., 3. és 4. osztályos kisdiákok. Negyvenöt perc állt rendelkezésükre a feladatlapok megoldására, a javítás után felállt sorrend alapján az első tíz jutott tovább a második fordulóba, ahol hangosan olvasták fel ugyanazokat a szövegeket. A három évfolyamot külön értékelte és díjazta a Horváth Árpádné Györgyi vezette zsűri. Az iskola részéről Perlné Lakatos Ildikó tanárnő felelt az olvasási rész szervezéséért.

A képzőművészeti versenyen külön dolgoztak a 2–3., illetve a 4. évfolyamosok: különféle technikákkal –festés, akvarell, ceruza-, filctoll- vagy akár szénrajz – készítettek az állatokkal kapcsolatos alkotásokat. Leginszky Ágnes tanárnő fogta össze az utóbbi részt, a zsűrielnöki feladatot Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész vállalta. Mindkét területen oklevelet, ajándékot, könyveket kaptak jutalmul a helyezettek.

Az igazgató megjegyezte még: annak idején Balogh József költő-tanár kifejezetten erre a versenyre írta a Szófényvarázs című versét, amit azóta minden alkalommal az iskola egy tanulója mond el. A verset az idén Pilinszky János Aranymadár című verses elbeszélése követte, amelyet az apáczais 3. a osztályosok mutatták be. Az osztályfőnökük, Anduska Katalin készítette fel őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában