Előadás

2024.03.01. 12:29

Miből lesz a jó széna? és a gyepgazdálkodás gyakorlata

Gyepgazdálkodási szakmai napot szervezett pénteken az evangélikus középiskola mezőgazdasági munkaközössége. Mezőgazdásznak készülő fiatalok, agrárszakképző intézmények képviselői, aktív gazdálkodók és gépkereskedők is érkeztek a konferenciára.

Tóth Katalin

Kutschi Péter természetvédelmi területfelügyelő előadása

Fotó: Unger Tamás

A gyepek, különösen a természetes és természetközeli gyepek jelentősek a biológiai sokféleség megőrzésében, kiemelkedő vadgazdálkodási és tájképi értékűek. Sajnos egyre kisebb területen találkozhatunk velük, ezáltal a hozzájuk kötődő élőlényekkel is. A helyes gyepgazdálkodás segíthet a területek, s ezzel a biodiverzitás fenntartásában. Kőszeg környékén sok gyepterület van, melyek kezelését az evangélikus középiskola (TEKI) tangazdasága is végzi. A tangazdaság vezetője, Nagy Szabolcs lelkiismeretesen végzi a munkákat, és kiváló minőségű szénát készít a növényzetből. Erről tanúskodnak az elismerések, egyebek mellett az idén a Magyar Állattenyésztők Szövetsége által meghirdetett verseny első helyezése: a tangazdaság kaszálójáról származó széna nyerte az országos réti széna versenyt. Ez a munka vezetett a gyepgazdálkodási szakmai nap megszervezéséhez, vázolta Fazekasné Marton Mónika, a mezőgazdasági munkaközösség vezetője.

Hat előadást hallgathatott meg a közönség: megismerkedhettek a gyepgazdálkodásban használt modern technológiákkal – az összesen közel 450 millió forint értékű gépet a sportpályán és a templom kertjében állították ki. Szó esett a természet értékeinek megóvásáról védett és Natura 2000-es területeken, témát adtak a Natura 2000-es gyepekre igényelhető támogatási lehetőségek. A hallgatóság megtudhatta, miből lesz a jó széna, előadás hangzott el a gyepgazdálkodás gyakorlatáról és a gépek szakszerű használatáról szálas takarmány betakarítása során.

Megnyitójában Mesterházy Balázs igazgató az integritást és a hitelességet hangsúlyozta: előbbivel 125 éves intézményük képzési kínálatát, innovációját jellemezte; utóbbival a szakmai nap előadóira és témáikra utalt.

Több évtizede megfogalmazódik az üzenet, hogy a sikeres agráriumhoz megfelelő tudásra van szükség, jegyezte meg Bagdán Boglárka, az Agrárminisztérium agrárszakképzésért felelős főosztályvezetője, miniszteri biztos. A kőszegi rendezvényről azt mondta, kiváló alkalom arra, hogy kifejezzék tiszteletüket azoknak, akik már ezen a pályán vannak, és állhatatos munkájuk elengedhetetlen ahhoz, hogy az ország kenyere biztosított legyen. Magyarország sikerének egyik biztosítéka a vidék megerősödése, és ehhez az is kell, hogy egyre többen válasszák az agrár-képzéseket. Az agrárium biztos megélhetést és karrierlehetőséget kínál, hangsúlyozta.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában