Van mire büszkének lenniük

2024.03.18. 20:11

Szent Patrik ünnepe: zöldbe öltözött az Oladi Általános Iskola - sok-sok fotóval

Zöldbe öltöztek az Oladi Általános Iskola diákjai és tanárai hétfőn - Szent Patrik ünnepével kezdődött a hagyományos idegennyelvi hét az intézményben. A programsorozat részeként külföldi egyetemistákkal találkozhatnak, továbbá különböző nyelv- és fejtörökön vehetnek részt a gyerekek.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: VN

Március 17. a Britannia provinciában született püspök, az írek megtérítője, Szent Patrik napja, Írország nemzeti ünnepe. A St. Patrick's Day-t nemcsak Írországban, hanem a többi angolszász kultúrájú országban - az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban - is megünneplik. Van, ahol a folyót is zöldre festik ilyenkor. Régi hagyomány már, hogy az Oladi Általános Iskola szintén zöldbe öltözik Szent Patrik napon, amely egyben az idegennyelvi hét nyitánya is. A második “a” osztályosok vidám zenés-táncos műsorával kezdődött hétfőn a programok sora, 

majd nagyszünetben az iskola udvarán gyűltek össze egy közös fényképre a zöldbe öltözött diákok és tanárok - volt akinek a cipője, a zoknija vagy a hajgumija is ebben a színben pompázott.

Szent Patrik napjához kapcsolódóan az osztályok ajtódíszeket és manósapkákat is készítettek (természetesen zöldben), a folytatásban pedig különböző nyelv- és fejtörők várják a tanulókat. Kedden például betűzőversenyt tartanak, a németesek pedig (szakkör jelleggel már első osztályban ismerkednek a nyelvvel) Grimm-meséket olvasnak fel. A csütörtöki nap igazán különlegesnek ígérkezik: külföldi egyetemisták érkeznek az angolórákra - nemcsak az anyanyelvüket, de némi ízelítőt is hoznak hazájukból.

– Angol – magyar két tanítási nyelvű iskolaként fontosnak tartjuk, hogy mindkét ország ünnepeiről megemlékezzünk. Ezekbe a programokba az intézmény valamennyi tanulóját bevonjuk – mondja Vaskóné Németh Anita igazgató, majd így folytatja: – három pilléren álló iskola az Oladi, a nyelvi mellett a művészeti és a sport képzés hasonlóan nagy hangsúlyt kap. Ezt bizonyítják az elmúlt időszak nagyszerű sportsikerei mellett a legfrissebb tanulmányi és versenyeredmények is: Horváth Milán 4.b osztályos tanuló például a napokban kapta meg oklevelét és könyvjutalmát Budapesten a „Te és a Természettudományok” című mesepályázaton benyújtott kimagasló pályaművéért ; a „Víz a békéért” rajzpályázaton két alsós tanulónk is díjazott lett. 

Büszkén mesél arról is: egyebek mellett énekkar, Színházodú, néptánc-, jóga-, és különböző sport szakkörök, a városban egyedüliként citera zenekar, Dalolad működik az iskolában, és változatlanul népszerű a korcsolya specialitás is. 

–Munkatársaimmal azon dolgozunk, hogy a közismereti tárgyak mellett minden diák kibontakoztathassa tehetségét, legyen az sport vagy művészet – fűzi hozzá. Az iskolában hagyományosan megrendezésre kerülő témahetek és projektek – mint a jelenleg zajló idegennyelvi hét – pedig jó bemutatkozási lehetőséget biztosítanak mindenki számára.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában